Andy Bell – Erasure

Andy Bell este sarbatoritul de astazi de la Power Play. Daca numele nu va spune nimic, atunci grupul din care face parte va va spune totul. Erasure, una din trupele de referinta a muzicii electro-wave din Marea Britanie este trupa careia Andy i-a dat o identitate proprie prin timbrul special al vocii sale.

Andy_Bell

Andrew Ivan Bell s-a nascut pe 25 Aprilie 1964 in Peterborough, Marea Britanie si a devenit vocalistul Erasure dupa un concurs destul de dificil la care au participat nu mai putin de 40 de concurenti. Vince Clarke, fost membru Depeche Mode si Yazoo s-a decis sa incerce si alte teritorii muzicale, si fiindca avea bani, experienta si relatii in show-biz, a cautat un vocalist prin cea mai simpla metoda: un anunt in Melody Maker.

Dupa ce a castigat concursul, Andy a pus si cateva din ideile lui pe hartie, iar astfel au aparut single-urile Erasure “Who Needs Love Like That?” si “Oh L’amour”. Dupa raspunsul pozitiv al presei din 1985, in 1986 a fost lansat albumul de debut “Wonderland”, insa succesul avea sa vina abia in 1988 cand Vince si Andy au pus cap la cap mai multe compozitii reusite pentru discul “The Circus”, single-ul cu cea mai rapida ascensiune fiind “Sometimes”. Piesa “Victim Of Love” a devenit un hit in topul dance din Statele Unite, iar atitudinea excentrica a lui Andy Bell si sinceritatea sa dezarmanta (a recunoscut public ca este homosexual) le-au atras multi fani. Piesele lor au aparut in diverse variante de-a lungul anilor 80, preferinta pentru remix-urile de club facandu-se simtita pe albumul “The Two Ring Circus” din acelasi an.

Intre 1988 si 1991 Erasure au avut nu mai putin de 10 piese de  Top 10, si toate cele trei albume scoase in aceasta perioada “The Innocents”,”Wild” si “Chorus” au ajuns pe prima pozitie in topul britanic. Insa faptul ca au concertat des si presiunea din partea ziarelor britanice i-au facut pe Andy si Vince sa ia o pauza pana in 1994, timp in care au scos doar un “Best Of”. S-au intors in 1994 plini de idei noi si bune, iar piesa “Always” si albumul “I Say, I Say, I Say” au demonstrat cat de valoroasa era combinatia Clarke/Bell. Albumele scoase din 1996 incoace au fost relativ bine primite de public, insa nu au reusit sa aduca celor doi Erasure gloria de alatadata. In 2005, odata cu lansarea single-ului “Breathe” si a albumului “Nightbird”, Andy Bell a incercat ceva si pe cont propriu, compozitiile sale scrise in 10 ani fiind stranse pe discul “Electric Blue”. In paralel insa, a aparut in 2006 un LP acustic intitulat “Union Street”. Iar in 2007, dupa mult timp de la ultimul album de studio, Erasure au reusit sa creeze o suita de piese noi sub titlul “Light at the End of the World”.

In octombrie 2011, Erasure par sa fi revenit in centrul atentiei, albumul “Tomorrow’s World” ajungand pe locul 29 in topurile din Marea Britanie. Ii ascultam azi la Power Play pe Erasure cu “Always” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: