Ana Matronic – Scissor Sisters

Ana Matronic, vocea feminina a grupului Scissor Sisters este astazi pe lista noastra de sarbatoriti. Pe numele ei adevarat Ana Lynch, s-a nascut pe 14 august 1974 in Portland, Oregon. Desi era femeie, a avut un succes enorm in clubul de travestiti Trannyshack din San Francisco, unde a si castigat cateva premii oferite de conducere. Apoi s-a angajat cu norma intreaga pentru a-i distra pe clientii localului si a reusit sa se faca destul de cunoscuta in lumea colorata a comunitatii homosexualilor si travestitilor din San Francisco.


In New York, unde s-a mutat la 21 de ani, a pus bazele unui club mic, Lower East Side of Manhattan, iar cand Scissor Sisters au cantat acolo, s-a simtit atrasa iremediabil de stilul lor gloamour si le-a propus sa li se alature. Babydaddy, Del Maquis, Jake Shears si Randy Real au acceptat si astfel Ana a devenit membru Scissor Sisters.

Paddy Boom li s-a alaturat dupa un turneu in cluburi in care-si promovau primele compozitii. Coverul pe care-l facusera dupa Pink Floyd, “Confortably Numb”, a fost adoptat de DJ-ii de electro si astfel Scissor Sisters au devenit cunoscuti si in cluburile de tehno.

Primul album a aparut in 2001 si a insemnat si primul hit major, insa “Take Your Mama” s-a oprit pe locul al 17-lea in topul britanic. Laura si mai apoi Mary au urcat ceva mai sus, insa ce i-a facut celebri pe Scissor Sisters au fost aparitiile live debordand de culoare, costume extravagante si confetti. In 2006, amestecul de glam rock disco si alternative a avut un impact mult mai mare la public in special datorita primului single extras de pe al doilea disc de studio, Ta-Dah – “I don’t feel like dancing”. In stilul care i-a facut celebri pe Bee Gees in anii 70, piesa a stat timp de 27 de saptamani in top, tragand dupa ea albumul care a ajuns pana pe un merituos loc 19 in Statele Unite. In acelasi an, Scissor Sisters au primit o multime de premii: Brit Awards, Glad Media Awards si o multime de aprecieri pozitive din partea unor muzicieni cu greutate: Billy Joel, Elton John sau Thom Yorke de la Radiohead.

In 2004, pe DVD-ul We Are Scissor Sisters… And So Are You, Jake Shears a raspuns intrebarilor jurnalistilor britanici referitoare la faptul ca Scissor Sisters sunt o trupa de gay 100%. “Faptul ca unii dintre noi sunt gay afecteaza muzica trupei exact atat cat este afectata muzica celor de la Blondie de faptul ca toti membrii sunt straight”. Un raspuns destept si diplomat in acelasi timp. Intre 2008 si 2009, Scissor Sisters au lucrat la cel de-al 3-lea material discografic, insa acesta a fost lansat abia in 2010. Night Work a promovat “Fire With Fire” si a determinat-o pe Lady Gaga sa-i ia pe Scissor Sisters alaturi de ea in turneul The Monster Ball din 2011.

Cel mai nou album al trupei, Magic Hour, a fost lansat in martie 2012 si s-a clasat pe 4 in Marea Britanie si pe locul 1 in Statele Unite in Billboard’s Dance/Electronic Albums Chart. Astazi ii spunem inca o data “La Multi Ani” Anei Matronic si-o ascultam alaturi de Scissor Sisters cu “I don’t feel like dancing”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: