“Amurgul frumosului” si “Lumea artei. Tarcoale critico-hermeneutice” de Petru Bejan la Galeria de arta Dana

Miercuri, 28 martie 2012, incepand cu ora 18.00, criticul de arta Petru Bejan a onorat invitatia Galeriilor de arta ”Dana” din Iasi, de aceasta data nu in calitate de analitic al lucrarilor colegilor sai, ci pentru a lansa noile sale publicatii: “Amurgul frumosului” si “Lumea artei. Tarcoale critico-hermeneutice”.

Evenimentul a debutat cu aprecierile domnului prof. D.N.Zaharia, respectiv domnul prof. Stefan Afloroaiei cu privire atat la personalitatea domnului Bejan, cat si la profunzimea si importanta celor doua lucrari.

Ambele carti se pot citi cu multa usurinta, desi sunt bogate ideatic. Critica de arta trebuie inteleasa ca o hermeneutica aplicata, ceea ce nu este foarte facil”, acestea sunt cuvintele pe care D.N.Zaharia le-a rostit imediat ce evenimentul a inceput.

Profesor la Facultatea de Filosofie, dar si critic de arta, Petru Bejan indraznesete sa de-a tarcoale lumii artei „care e destul de conservatoare” dupa cum el insusi afirma. Una dintre preocuparile sale fundamentale este legatura dintre filosofie si arta, in special dezestetizarea artei, problematica dezbatuta de insusi Petru Bejan intr-un articol ce reliefeaza pozitia sa fata de filosofia artei moderne.

Inainte de a lua cuvantul autorul publicatiilor lansate, ne-au fost punctate alte aspecte avute in vedere de catre autor: „ limbajul artei lasa in urma tiparele categoriei frumosului. D-l Bejan ne va spune in ce masura omul de azi are foarte mare legatura cu traditia, dar cu toate acestea nevoia de a te elibera de traditie exista”, afirma un bun prieten si colaborator al autorului, Afloroaiei Stefan.

Cele doua publicatii sunt ghiduri de initire in arta plastic, prima propunand o investigatie asupra unor forme marginale ale frumosului, iar cea de-a doua cuprinde o serie de exercitii aplicative, pornind de la idea ca “limbajul artei de azi lasa in urma tiparele categoriei frumosului.”

E foarte greu sa scrii in alt limbaj fata de cea cu care esti obisnuit, dar eu consider ca am abordat un alt mod de a raporta pregatirea mea profesionala la o zona de interes actuala, de aceea m-am oprit la artisi pe care eu i-am considerat vrednici de interes. Pe unii i-am descoperit in afara, de pilda pe Liliana Basarab am cunoscut-o in afara desi e din Iasi, pe Claudiu Ciobanu l-am cunoscut in Venetia”, afirma autorul spre finalul evenimentului.

Autor: Alexandra Girbea, anul II, Comunicare si Relatii Publice

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: