În perioada 5 MARTIE – 5 APRILIE la Cafeneaua de pe Cuza Vodă te așteaptă o expoziție de pictură semnată de Alina Săruleanu și Bianca Boroș.
AMINTIRI DIN VAMA VECHE- este ”un proiect experimental, aflat la granița dintre literatură și pictură, expoziția de pictură fiind articulată pe datele tehnice și expresive ale unui neo-expresionism foarte curtat în zilele noastre, pe care-l regăsim și la exponenții recenți ai școlii germane instaurate în anii ’70 de Gerhardt Richter și Markus Lupertz, dar și la rafinatul colorist scoțian Peter Doig.
Filonul liric și narativ al fuziunilor, tușelor unduitoare și armoniilor cromatice eclectice și surprinzătoare din pânzele lor, adevărate ”pagini de jurnal din Vama Veche”, au cel mai pregnant ecou armonic în Transavanguardia lui Francesco Clemente, Enzo Cucchi și Sandro Chia- curentul cel mai bine conturat și influent al picturii postmoderne.
Faptul care surprinde în expoziția celor două artiste, masterande ale Facultății de Arte Vizuale și Design- UNAGE Iași, este sentimentul acut al autenticității experienței transpuse pictural.
Ele explorează propriile amprente ale memoriei, lăsate de-a lungul anilor de totalitatea întâmplărilor fascinante trăite acolo, în oaza de libertate absolută pe care ”Vama Veche” încă o mai oferă, în ciuda aglomerării progresive de arhitecturi și apucături hrăpărețe ale oportuniștilor de orice fel. Ele au depășit cu grație această turnură inevitabilă a lucrurilor, alegând să vadă și apoi să picteze locuri, oameni, experiențe inefabile și fapte atât de simple încât devin memorabile. ”
”Două sunt locurile unde Cerul și Pamântul se întâlnesc direct în conștiința celui care știe să privească: pe vârful muntelui, de-a lungul unei axe verticale și… la țărmul mării, când se contemplă orizontala înfinită din care se naște Soarele. Este acel loc al perfectei contemplații diurne- atunci când marea, la răsărit și asfințit, se imbracă în toate tonurile spectrului cromatic, dar și habitat al meditației nocturne, atunci când foșnetul ritmat al valurilor este suprapus, asemenea unui laviu de culoare, peste forfota de râsete, toate tipurile de muzică rock și punk- de la părinții genurilor până la cele mai acide și sincopate expresii ale epocii postindustriale. Totul se unifică în marea vibrație colectivă, încă ireal de pacifică și îngăduitoare, pe care personaje rebele- studenți, artiști, scriitori, vedete de toate felurile, motocicliști sau hipioți, o respiră și se ”contaminează” reciproc, unificându-și sufletele. Toate simțurile participă la această experiență transfiguratoare, retina este marcată de culorile nisipului, mării și cerului, tălpile desculțe nu pot uita mângâierea nisipului și a înțepăturilor de scoici, mâncarea- indiferent ce-o fi e ”hrana a zeilor” pentru că e tot timpul însoțită de clinchetul sticlelor și halbelor de bere iar mirosul mării, al algelor și al chirhanalei, fixează fiecare clipă într-un registru ancestral al Conștiinței, declanșând meditații spontane asupra sensului Libertății. Desprinse de inhibiții și orice fel de factori ai constrângerii sociale ori culturale, pânzele pictate ale celor două protagoniste navighează în acest tărâm în care visul și ceea ce numim Realitate se contopesc, în căutarea- cel mai adesea, pur intuitivă, a acelor emoții vizuale care exprimă tot ceea ce reprezintă Natura locului și naturalul condiției umane, aspect pe care mulți, într-o cheie de lectură teologică, îl asociază dimensiunii divine. Organizarea, transpunerea și finalizarea imaginilor pictate denotă, insă, că ele cunosc și stăpânesc elementele fundamentale ale limbajului artei picturale.” Lect.univ.dr. Cristian Ungureanu
INFO
Galeria de arta ”Cafeneaua FiX”
Str. Cuza Voda 10, Iasi
E-mail: teatrufix@yahoo.com
Web: www.teatrufix.ro