Aloe Vera, planta miraculoasa

Efectele sale miraculoase au fost cunoscute si folosite inca din vremuri stravechi. De la planta se folosesc frunzele. In cazul arsurilor, dupa ce frunza de aloe este aplicata direct pe rana, repara tesutul ars. Sucul de Aloe vera contine si oligoelemente cunoscute ca puternici agenti antioxidanti si anti-imbatranire celulara. Aloe vera are si o extraordinara putere antibiotica naturala. Se poate utiliza aloe vera sub forma de creme dezinfectante si antibiotice pentru uzul extern sau sub forma de suc in cure sau sporadic impotriva infectiilor organismului nostru.

Aloe Vera

Inrudita cu ceapa si asparagusul, aloe este o planta perena care face parte din familia Liliaceae (impreuna cu usturoiul, ceapa, liliacul, crinul) fiind deseori confundata cu un cactus, datorita adaptarii ei extraordinare in regiunile desertice. Eacreste in mod natural in zona mediteraneeana a Africii, in Madagascar si Arabia. Folosite in special ca plante medicinale, dar si ca plante decorative, multe soiuri de aloe au ajuns cunoscute in foarte multe zone ale lumii, cat si in Romania, unde acum 20 de ani nu exista casa in care sa nu fie o astfel de planta. Insa soiul cel mai faimos de aloe si cu cele mai multe calitati terapeutice este Aloe barbadensis cunoscut si sub numele de Aloe Vera. Dar se cunosc peste 250 de specii diferite ale acesteia, iar dimesniunile plantei sunt de la cativa centimetri si pana lacativa metri. Deosebirea dintre soiul Aloe Vera si cel decorativ este ca Aloe vera este o planta care produce doar frunze, mari si carnoase care parca cresc direct din pamant, iar cel decorativ este o planta cu tulpina pe care cresc frunzele tepoase mai mici.

Constituita din 97% apa, planta de aloe este insa una dintre cele mai folosite plante din lume pentru efectele sale binefacatoare asupra sanatatii, dar si frumusetii. Efectele sale miraculoase au fost cunoscute si folosite inca din vremuri stravechi. Cele 97 de procente de apa nu este apa in sensul propriu, ci o substanta pe care planta o foloseste pentru crestere si mentinere. Multi cercetatori sustin ca in substanta de aloe actioneaza  80 de clase de compusi diversi si mai bine de 200 de molecule active din punct de vedere biologic. Ceea ce se foloseste de la planta sunt frunzele. Acestea contin calitati extraordinare de regenerare si refacere care au facut din aloe una dintre plantele cu cele mai multe intrebuintari. Practic, frunza de aloe este folosita in totalitate, atat cuticula externa, constituita din celule vegetale periciclice, apoi  xilema si floema, pe unde trece limfa si are loc procesul de fotosinteza, dar si stratul mucilaginos si paranchimul intern, cu renumitul sau gel. Dar remediile acestei plante cu adevarat miraculoase sunt din cele mai diverse. Se stie deja ca, in cazul arsurilor, dupa ce frunza de aloe este aplicata direct pe rana, o multitudine de substante se pun in miscare, in mod ordonat si niciodata la intamplare, intr-o unica si bine definita directie: aceea de a repara tesutul ars.

Sucul proaspat de Aloe vera are puternice actiuni terapeutice

Inainte de folosirea produselor cu Aloe vera in tratamentul unor afectiuni este bine sa se consulte mai intai un specialist fitoterapeut. Si aceasta deoarece, desi planta nu are contraindicatii majore, se pot evita eventuale efecte secundare neplacute. Unul dintre acestea ar fi datorat efectului laxativ sau purgativ al sucului plantei, astfel ca nu este recomandat sa fie consumat pe timpul sarcinii la femei. O data stabilita schema de tratament  impreuna cu medicul fitoterapeut, trebuie sa stiti ca sucul proaspat de Aloe vera are cele mai puternice actiuni terapeutice. Mai ales in cazul arsurilor si ranilor datorit rolului sau cicatrizant. Apoi, gelul de aloe stabilizat, poate fi consumat cate 20-50 ml pe zi, in functie de afectiune, iar in combinatie cu propolis si miere de albine, isi sporeste calitatile imunostimulente si regenerante. Aloe vera se gaseste si sub forma de pulbere, in capsule, care poate fi consumata  cate 4-6 grame pe zi.

Aloe vera are proprietati anti-imbatranire

Numeroasele studii realizate pe aceasta planta minune au scos la iveala una dintre proprietatile sale cele mai spectaculoase si anume cea anti-imbatranire. S-a descoperit ca sucul de Aloe vera contine si oligoelemente cum sunt manganul si seleniul care constituie enzime cunoscute ca puternici agenti antioxidanti si anti-imbatranire celulara. Practic, celulele tratate cu acest suc devin mai puternice in combaterea efectelor negative datorate oxigenului si spectrului de radiatii la care suntem supusi in fiecare zi. Dar aportul de vitamine si minerale de la Aloe determina o mai buna circulatie sanguina, o mai buna oxigenare si o expulzare mai rapida a toxinelor. In acest fel, Aloe vera produce un miraculos efect anti-imbatranire, care poate fi mentinut prin consumul zilnic de cel putin 50 ml suc proaspat, sau prin produse cosmerice naturale pe baza de aceasta planta.

Actiune purificatoare si antioxidanta

Datorita unor substante continute in frunza plantei si care au efecte laxative si drenante, sucul de Aloe Vera are o actiune purificatoare deosebita. Mai mult, prezenta saponinelor in interiorul gelului plantei, face ca Aloe vera sa fieun puternic antioxidant, cu actiune de curatare si exfoliere a pielii pe care o repara sau o purifica la nivel profund. Arsurile solare sau iritatiile de exemplu, sunt foarte usor calmate si vindecate cu Aloe vera. Si totul se datoreaza sutelor de compusi chimici prezenti in acea „apa magica” din frunzele plantei. Pe langa apa, sucul de Aloe vera contine 20de minerale, 12 vitamine, 18 aminoacizi si 200 fitonutrienti activi. Dar ceea ce confera calitatea de a cicatriza este un compus numit aloina, prezent in sucul proaspat al frunzelor. Insa daca nu este folosit in maxim 2 ore de la recoltare, acest compus se oxideaza si isi pierde proprietatile.

Aloe vera este insa si un bun imunostimulent, dar are si efecte eficiente contra impotriva tumorilor, protejand organismul impotriva radiatiilor nocive. Este folosita cu succes si pentru scaderea colesterolului in exces, previne litiaza renala, in special cea oxalica si alcalinizeaza organismul, ajutand la reechilibrarea balantei acido-bazice in organism. Tratamentele interne cu suc sau capsule de Aloe vera reduc tensiunea arteriala, stabilizeaza nivelul glucidelor din sange si au efecte antiinflamatorii dovedite stiintific. Folosit in cazurile de constipatie, sucul de aloe  in doze mici este laxativ, iar in doze mari poate avea efecte purgative. Dar el este si un bun depurativ, fiind folosit in cadrul curelor de detoxifiere.

Antibioticul verde

Pe langa numeroasele sale proprietati, Aloe vera are si o extraordinara putere antibiotica naturala realizata de diversi glicoxizi antrachinonici, cum ar fi aloina si acidul aloetic.  Cu ajutorul acestor substante, sistemul imunitar reactioneaza mult mai rapid impotriva atacurilor microbilor externi, producand mai multi anticorpi. Pentru a folosi acest efect antibiotic natural, se poate utiliza aloe vera sub forma de creme dezinfectante si antibiotice pentru uzul extern sau sub forma de suc in cure sau sporadic impotriva infectiilor organismului nostru. Vom continua sa prezentam si in numerele viitoare mai multe infomatii despre aceasta planta miraculoasa pe care o putem cultiva chiar si in apartamentele noastre. Vom avea astfel sub nasul nostru un medicament natural si eficient.

Eugeniu RADULESCU,  www.bioenergoterapia.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Aloe Vera, planta miraculoasa”

  1. mircris says:

    Studii recente au aratat ca aloe arborescens contine cu 200% mai multa substanta activa comparativ cu aloe barbadensis.

Scrie un comentariu: