Alin Moldoveanu va purta drapelul delegaţiei României. Aceasta este o premieră absolută pentru sportul ieşean. Campion olimpic la tir, Moldoveanu este legitimat la clubul Omega Tehnoton Iaşi si este cea mai mare speranţă şi pentru obţinerea unei medalii anul viitor, la Olimpiada de la Rio.
Astăzi încep Jocurile Europene de la Baku, iar iubitorii de sport ieşeni au un motiv în plus să urmărească festivitatea de deschidere, fiindcă drapelul delegaţiei României va fi purtat de campionul olimpic la tir Alin Moldoveanu. Este pentru prima dată în istorie când Iaşul are o asemenea onoare, ceea ce demonstrează că, pe lângă vocaţia sa culturală, fosta capitală a Moldovei poate fi considerată şi un centru sportiv de excelenţă, cu condiţia ca la acest lucru să participe oameni inimoşi şi cu dragoste pentru urbea lor.
Sportivul, legitimat la clubul Omega Tehnoton, a primit această onoare ca urmare a recunoaşterii valorii sale sportive, dar şi pentru cunoscutul său ataşament pentru culorile naţionale şi ale clubului.
“Ce pot să spun? A purta drapelul ţării tale în deschiderea unei asemenea competiţii e o onoare care mă umple de o bucurie egală cu cea a câştigării medaliei olimpice de la Londra. Desigur, e vorba de un alt fel de satisfacţie, dar cînd am primit vestea m-am simţit extraordinar fiindcă ţara mea, şi părticica mai mică din ea care este Iaşul, mi-au încredinţat o asemenea onoare. Sper să confirm şi în poligon şi să ne bucurăm apoi împreună!” a declarat sportivul ieşean.
„Recunoaşterea de care se bucură Alin, prestigiul său printre sportivii români şi străini sunt rezultatul unei munci asidue şi serioase, al unor renunţări şi antrenamente a căror duritate doar cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Poate că singurul lucru care rămâne de zis este că drapelul României va fi purtat la Baku în primul rând de un om deosebit, de un performer cum rar au avut România şi Iaşul.În plan personal sunt extraordinar de mulţumit că am reuşit să mă ţin de promisiunea făcută iubitorilor de sport ieşeni, de fapt tuturor ieşenilor, de a ajuta la afirmarea la cel mai înalt nivel a unui sportiv legitimat la Iaşi. Iar pentru mine cel mai înalt nivel înseamnă demnitatea de a purta drapelul României la o întrecere organizată sub semnul celor cinci cercuri olimpice.”, a declarat la rândul său dl Maricel Popa, preşedintele clubului Omega Tehnoton.
Palmaresul impresionant al lui Alin Moldoveanu, dar şi rezultatele la antrenamentele recente de la poligonul clubului Omega Tehnoton îl îndreptăţesc pe acesta să aibă speranţe dintre cele mai înalte.
Delegaţia României este formată din 147 de sportivi (83 de băieţi şi 64 de fete) care se vor întrece la 22 de sporturi şi discipline sportive: gimnastică aerobică, tir cu arcul, baschet 3×3, badminton, box, kaiac – canoe, ciclism, sărituri în apă, scrimă, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, judo, karate, sambo, tir, înot, taekwondo, triatlon, tenis de masă, volei, polo pe apă, lupte.
Jocurile Europene au fost create in anul 2012, iar pe data de 9 decembrie 2012, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), 84 la sută dintre Comitetele Naţionale Olimpice prezente la întrunire votând ca prima editie a competiţiei să fie găzduită de localitatea Baku din Azerbaidjan. Jocurile Europene sunt o competiţie multi-sport deţinută, organizată şi reglementată de Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene (EOC) în care sunt angrenaţi peste peste 6000 de sportivi care vor participa la întreceri organizate la nu mai puţin de 19 sporturi, dintre care 16 olimpice şi trei neolimpice. Sportivii vor avea posibilitatea de a obţine calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, la nouă sporturi – atletism, înot, ciclism, tir cu arcul, tir sportiv, tenis de masă, taekwondo, triatlon si volei pe plajă.