”Ali si Nino”, de Kurban Said – Editura All

Ali si Nino

”Ali si Nino” a aparut de curind in colectia „Iubiri de altadata” (coordonator Viorel Zaicu), traducere din limba rusa si note de Antoaneta Olteanu. Traducerea a fost realizata cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan in Romania. Aparut in 1937, Ali si Nino este considerat unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste si a fost tradus in peste 30 de limbi.

DESPRE CARTE

Kurban Said subjuga cititorul cu gustul atemporal, aspru si sofisticat al Asiei. Farmecul misterios al traditiilor si preceptelor musulmane, chemarea irezistibila a stepei si a marii se desfasoara asemenea unui opulent covor de Isfahan, prin descrieri delicate, elaborate.
in ajunul Primului Razboi Mondial, in Baku, Azerbaidjan, Ali Han sirvanshir este un elev de liceu care se trage dintr-o familie musulmana aristocrata si mandra. Tanarul e indragostit de incantatoarea Nino Kipiani, o frumoasa printesa gruzina. Desi tatal lui Ali sustine trup si suflet stilul de viata asiatic, baiatul cunoaste valorile europene invatand intr-un liceu rusesc si intretinand o relatie tandra cu o crestina, adepta convinsa a Occidentului. Cand razboiul le ameninta viitorul, Ali trebuie sa aleaga intre devotamentul fata de patrie si dragostea pentru Nino.
Ali si Nino este o poveste de dragoste arhetipala, care se distinge prin atmosfera exotica, demna de O mie si una de nopti, dar si prin abordarea unui subiect modern: eternul conflict al civilizatiilor.

DESPRE AUTOR

Kurban Said este pseudonimul lui Lev Nussimbaum (1905-1942). Prolific scriitor evreu nascut la Kiev, in Ucraina, acesta s-a reinventat ca musulman sub pseudonimele Essad Bey si Kurban Said. si-a petrecut copilaria in Baku, Azerbaidjan, de unde a fugit in 1918, impreuna cu tatal sau, din cauza masacrelor. in cele din urma, s-a stabilit in Berlin. in 1938, cand nemtii au ocupat Austria, Lev Nussimbaum s-a refugiat in Italia, unde a murit in urma unei boli rare.
A scris despre subiecte putin cunoscute vest-europenilor la acea vreme: regiunea Caucazului, Imperiul Rus, Revolutia Bolsevica, petrolul recent desoperit, Islamul. in 1926 a inceput sa scrie articole pentru ziarul literar Die literarische Welt, sub pseudonimul Essad Bey. Prima carte scrisa de Nussimbaum a fost Sange si petrol in Orient (Oel und Blut im Orient, 1929). Ali si Nino a aparut in 1937.

Editura ALLFA are un portofoliu bazat in special pe literatura, oferind titluri dintre cele mai variate, pentru toate varstele si gusturile. in 2011 a lansat colectia Strada Fictiunii, in care sunt reunite romane clasice, contemporane si populare (bestselleruri), iar in 2012 a lansat colectia Iubiri de altadata, in care sunt reunite povesti de iubire care au depasit toate obstacolele.

INFO

www.all.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: