Alexandru Tomescu si Eduard Kunz in Turneul Stradivarius ”In the mood for Prokofiev”

Turneul Stradivarius 2014

Dacă e luna mai, e Turneul Naţional Stradivarius! Violonistul Alexandru Tomescu se pregăteşte să plece pentru al şaptelea an consecutiv într-o călătorie ce îl va purta în 12 centre culturale din România. Îl va avea alături de el pe scenă pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev. Turneul ajunge in Iasi pe 9 iunie la Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” (Casa Bals), ora 19.00.

Într-o continuă căutare a perfecţiunii, ce l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice,  combinând muzica cu proiecţii video sau teatru non-verbal, Alexandru Tomescu ajunge acum la o formă esenţializată a muzicii. In the Mood for Prokofiev este titlul turneului, programul propunând o selecţie a celor mai îndrăgite lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus: Cinci melodii op. 35 bis şi cele două Sonate pentru vioară şi pian.

În premieră, concertele turneului Stradivarius se vor deschide cu piesa unui tânăr, chiar foarte tânăr compozitor român. Este vorba despre Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a al Colegiului Naţional de Muzică “George Enescu” din Bucureşti. El este câştigătorul concursului nonconformist lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu – practic o invitaţie la creaţie adresată compozitorilor români, indiferent de vârstă. Mai multe detalii aici.

PROGRAM NATIONAL

 • 18 mai – Târgu Mureş – Palatul Culturii, ora 19.00
 • 20 mai – Bistriţa – Sinagoga, ora 19.00
 • 21 mai – Cluj-Napoca – Casa Studenţilor, ora 20.00
 • 25 mai – Timişoara – Filarmonica Banatul, ora 19.00
 • 27 mai – Oradea – Filarmonica, ora 19.00
 • 29 mai – Hunedoara – Castelul Corvinilor, ora 19.00
 • 30 mai – Sibiu – Sala Thalia a Filarmonicii, ora 19.00
 • 3 iunie – Piteşti – Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 19.00
 • 4 iunie – Craiova – Filarmonica Oltenia, ora 19.00
 • 7 iunie – Bacău – Filarmonica, ora 19.00
 • 9 iunie – Iaşi – Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” (Casa Bals, Cuza Voda 29), ora 19.00
 • 11 iunie – Bucureşti – Sala Radio, ora 19.00

Mai mult, ediţia 2014 a evenimentului se înscrie în tradiţia iniţiată de Alexandru Tomescu – aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială. Turneul Naţional Stradivarius – In the Mood for Prokofiev este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, al cărei Ambasador Alexandru Tomescu este din 2012 şi luptei împotriva abandonului copiilor. Publicul este invitat să afle mai multe despre HHC România, organizaţie care de 15 ani se ocupă cu desfiinţarea orfelinatelor de tip vechi şi relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial. Astfel, iubitorii de muzică vor avea ocazia să ajute HHC România să îşi îndeplinească misiunea: aceea de a închide toate orfelinatele de tip vechi până în 2020.

DESPRE

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.

Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk din Siberia, a studiat pianul cu Mihail Hohlov la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi cu Andrei Diev la Conservatorul National de Muzica „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music, profesori fiindu-i Norma Fisher şi regretatul Mark Ray.

Inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, Eduard Kunz a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume. A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care amintim Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki – „December Nights”, Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London.

De-a lungul timpului performanţele sale muzicale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzica clasică ale lumii din care amintim BBC Radio 3, Radio France, Radio Rai, Deutschland Radio Kultur şi Orpheus.

PARTENERI

Proiect prezentat de Centrofarm şi Plafar; Organizatori: Fundaţia Culturală “Remember Enescu” şi Quartz Media Production; Sponsori: BCR, Erste Bank, Alistar, Ifantis; Parteneri: Enel, Ţuca Zbârcea & Asociaţii’ Susţinător: Genesis Collegiate; Un eveniment dedicat HHC România; Co-Producător: TVR 2, Radio România.

Partener local: Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.

Eveniment prezentat de Psychologies; Eveniment susţinut de Evenimentul Zilei’ Parteneri media principali: Hotnews; Parteneri media: Capital, Elle, Viva!, Unica, Manager Express, Casamea.ro, Dilema Veche, Etiquette, Q Magazine, Igloo, acasa.ro, Şapte Seri, Revista 22, 121.ro, Esquire, Blitz TV, Ziarul Metropolis, Revista Cariere, Diva Hair, societatesicultura.ro, România de la zero, onlinegallery.ro, Transilvania TV, viitorulromaniei.ro, ziare.com, 4arte.ro, Senso TV, MediaTRUST, Kooperativa 2.0.

Parteneri media locali: Ziarul de Iaşi, IaşiFun, AltIaşi.ro;

INFO

Universitatea de Arte ”G. Enescu”

Str. Cuza Voda 29 (Casa Bals)

www.AlexandruTomescu.com

www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial

www.facebook.com/eduardkunzpianist

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: