Alex Teioșanu aleargă pentru Asociația Nord la Maratonul Internațional al Parisului

Alex la Maratonul Clujului 2014În prima zi de Paști dărăbăneanul Alex Teioșanu aleargă la Maratonul Internațional de la Paris pentru a strânge fondurile necesare continuării lucrărilor de amenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeului Nordului de la Darabani.

Maratonul Parisului este una dintre cele mai importante curse de maraton ale lumii. Sute de mii de alergători se înscriu anual la acest maraton, dar înscrierile sunt confirmate abia după o tragere la sorți, pentru că locurile sunt limitate la 54.000. Unul dintre cei 54.000 de alergători din 2015 este dărăbăneanul Alex Teioșanu, fondator al Asociației Nord și organizator al festivalului Zilele Nordului. Alex este campion național la tenis de câmp, categoria amatori, și are la activ câteva curse de maraton și semi-maraton.

Doritorii sunt invitați să doneze sume modice pentru fiecare kilometru din cei 42,195 alergați de Alex la Paris, iar fondurile vor fi direcționate către cele două obiective de patrimoniu vizate de campanie.

Acțiunea este, de fapt, doar prima parte a campaniei „100 pentru Nord”, organizată anual în cadrul festivalului Zilele Nordului. În acest an campania își propune să mobilizeze 100 de donatori pentru un obiectiv total de 3.000 de euro. După Maratonul de la Paris, Maratonul Internațional al Clujului și Swimathonul de la Iași sunt alte evenimente la care Nordul este reprezentat de sportivi care concurează în scopul strângerii de fonduri.

Donațiile se pot face pe site-ul www.zilelenordului.ro, unde primii donatori și-au înregistrat deja intențiile de a se alătura campaniei.

„Anul trecut am reușit să strângem peste 1.000 de euro din donații, pe lângă o serie de materiale de construcții care ne-au fost necesare pentru amenajarea celor două obiective de patrimoniu de care ne-am ocupat în 2014: Muzeul Nordului și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare. Astăzi ambele au intrat în circuitul turistic local. Conform estimărilor colecționarului Dumitru Haha, custodele Muzeului, Muzeul Nordului a reușit să atragă aproape 2.000 de vizitatori în primele 7 luni de la înființare. Poiana Stejarilor e acum un părculeț surprinzător, pe care câteva perechi de tineri căsătoriți l-au folosit deja ca spațiu pentru sesiunile de foto tradiționale cu ocazia nunții, în timp ce vestea amenajării ei a ajuns în mai toată presa națională. Suntem mândri de reacția dărăbănenilor la inițiativele noastre, așa că am decis să continuăm în acest an cu o campanie și mai ambițioasă, care să implice și mai multă lume”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Casa Enescu și Muzeul Nordului

„100 pentru Nord” este campania anuală de strângere de fonduri a festivalului Zilele Nordului, organizată pentru a mobiliza resurse financiare și materiale, dar și pentru a atrage atenția asupra unor clădiri de patrimoniu ale Nordului care trebuie salvate de la abandon și readuse în circuitul cultural și turistic.

Pentru 2015 campania și-a propus să sprijine continuarea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeul Nordului de la Darabani.

Casa Enescu de la Mihăileni a aparținut mamei marelui compozitor român, fiind unul dintre locurile favorite ale copilăriei sale, dar și locul ultimului său popas înainte de plecarea definitivă din țară. Mai multe detalii despre istoria și despre situația actuală a clădirii găsiți aici. Proiectul de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni a fost inițiat în 2014 de către Societatea Internațională „George Enescu”, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.

Muzeul Nordului de la Darabani este găzduit la etajul vechiului conac construit în secolul al XIX-lea de către logofătul Theodor Balș, întemeietorul târgului Darabani. Mai multe detalii despre istoria și despre situația actuală a clădirii găsiți aici. Proiectul înființării Muzeul Nordului în conacul Balș de la Darabani a fost inițiat în 2014 de către Asociația Nord, de către colecționarul Dumitru Haha și de către Primăria Orașului Darabani.

Rădăcinile cresc

„Voi alerga duminică, 12 aprilie, la Marathon de Paris pentru acest scop nobil, pentru locurile cărora le aparțin și-mi voi trage seva de acolo din Nord, cu muzica lui George Enescu în căști. Nu uitati ca în 2015 RĂDĂCINILE CRESC”, este mesajul lui Alex Teioșanu înainte de începerea cursei.

„Rădăcinile cresc” este motto-ul celei de a doua ediție a festivalului Zilele Nordului, organizat în perioada 6-9 august 2015.  Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii, găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord se întâlnesc în cel mai nordic oraș al României de azi pentru o adevărată sărbătoare a Nordului: concerte rock și electro în Poiana Teioasa, serbări populare și evenimente tradiționale, spectacole de teatru, dezbateri, lansări de carte, expoziții de pictură și fotografie și tururi ghidate ale Nordului.

 INFO

Mai multe detalii pe www.zilelenordului.ro.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: