Alanis Morissette

Alanis Morissette este cea aniversata astazi de echipa Power Play. Alanis Nadine Morissette s-a nascut pe 1 iunie 1974 in Ontario, Canada, si a inceput sa scrie piese inca de la varsta de 8 ani.

Fiindca luase lectii de pian inca de la o varsta frageda, Alanis s-a orientat repede spre alte instrumente invatand chitara si chiar baterie. La 10 ani a reusit sa treaca de preselectia pentru show-ul TV “You Can’t Do That on Television”, un program pentru copii. La doar 11 ani a lansat primul single independent, “Fate Stay With Me”, iar la 14 ani a reusit sa semneze un contract de artist profesionist dupa ce un producator a simtit ca in tanara canadianca se ascunde un mare talent. In 1991 sub egida RCA Records a aparut albumul de debut Alanis, o colectie de piese pop-dance intercalate cu cateva balade soft-pop care nu a entuziasmat dar care s-a vandut destul de bine pentru ca directorii casei de discuri sa-i prelungeasca contractul.

Alanis a editat in 1992 albumul “Now Is the Time” care a fost declarat disc de aur in doar 3 saptamani. Piesa “An Emotion Away” a aratat clar ca Alanis dorea o schimbare spre pop-rock si chiar alternative, asa ca dupa editarea acestui disc, ea a terminat contractul cu RCA si s-a mutat la Toronto unde a cautat sa se impuna pe scena mai multor cluburi si si-a cautat un producator. L-a gasit pe Russ Ballard, cel care i-a compus primele cantece dar care i-a impus ca o conditie esentiala pentru colaborarea lor sa se mute la Los Angeles. In 1995, dupa sute de ore de inregistrari apare Jagged Little Pill, albumul care a scos-o practic pe Alanis din anonimat. “You Oughta Know”, primul single, a devenit celebru de-abia dupa ce un DJ de la un post de radio din L.A. a inceput sa-l difuzeze non-stop. Imediat publicul a reactionat si albumul a urcat de pe locul 118 pana pe pozitia a 8-a. In 1996, pentru acest album, Alanis a primit atat certificarea discului de platina cat si 4 premii Grammy.

Albumul care a urmat in 1998, asteptat cu sufletul la gura de fani si critica nu a dezamagit deloc, dimpotriva discul “Supposed Former Infatuation Junkie” a adus o schimbare in stilul ei atragand noi fani. Daca pentru piesa “Uninvited” Alanis a luat alte doua premii Grammy, cu piesa “Thank You” a socat pe toata lumea deoarece in clipul piesei artista se plimba in costumul Evei pe strada. Videoclipul a starnit o vie controversa dar a si ajutat la vanzarile albumului. Intre 1998 si 2002, dupa lansarea unui album unplugged si dupa ce a jucat in cateva filme, Alanis a intrat in studio, iar rezultatul a aparut pe piata in februarie 2002 la casa de discuri a Madonnei, Maverick Records. Primul single de pe albumul Under Rug Swept, intitulat “Hands Clean”, a stat pe prima pozitie a topurilor radio din State. A editat in acelasi an un DVD si a avut iarasi cateva aparitii pe marele ecran si in show-urile de pe Broadway.

In 2004 a aparut So-Called Chaos de pe care piesa “Everything” a fost un pic modificata de posturile de radio traditionaliste. In text in locul cuvantului “asshole” a fost introdus “nightmare” si chiar daca nu a fost multumita de aceasta “mini-cenzura”, Alanis a fost bucuroasa ca a putut sa-si promoveze albumul si piesa in liniste. Albumul a devenit repede de aur, iar pana la noi inregistrari de studio, cantareata canadiana a mai editat o culegere de piese acustice: “Jagged Little Pill : Acoustic” si un best of pe care a introdus o piesa noua: “Crazy”, un cover dupa celebra piesa a lui Seal. In 2008, Alanis Morissette a promovat albumul “Flavors of Entanglement” care s-a vandut in 300.000 de copii in State si in 600.000 la nivel mondial, si care a castigat premiul Juno in 2009.

Cel mai nou material discografic, “Havoc and Bright Lights” a promovat pana acum piesa Guardian, lansata in mai 2012, ajunsa pe locul 14 in Billboard. Astazi insa, la Power Play, o ascultam pe Alanis Morissette cu ”Ironic”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: