Alanis Morissette

Alanis Morissette este cea aniversata astazi de echipa Power Play. Alanis Nadine Morissette s-a nascut pe 1 iunie 1974 in Ontario, Canada, si a inceput sa scrie piese inca de la varsta de 8 ani.

Fiindca luase lectii de pian inca de la o varsta frageda, Alanis s-a orientat repede spre alte instrumente invatand chitara si chiar baterie. La 10 ani a reusit sa treaca de preselectia pentru show-ul TV “You Can’t Do That on Television”, un program pentru copii. La doar 11 ani a lansat primul single independent, “Fate Stay With Me”, iar la 14 ani a reusit sa semneze un contract de artist profesionist dupa ce un producator a simtit ca in tanara canadianca se ascunde un mare talent. In 1991 sub egida RCA Records a aparut albumul de debut Alanis, o colectie de piese pop-dance intercalate cu cateva balade soft-pop care nu a entuziasmat dar care s-a vandut destul de bine pentru ca directorii casei de discuri sa-i prelungeasca contractul.

Alanis a editat in 1992 albumul “Now Is the Time” care a fost declarat disc de aur in doar 3 saptamani. Piesa “An Emotion Away” a aratat clar ca Alanis dorea o schimbare spre pop-rock si chiar alternative, asa ca dupa editarea acestui disc, ea a terminat contractul cu RCA si s-a mutat la Toronto unde a cautat sa se impuna pe scena mai multor cluburi si si-a cautat un producator. L-a gasit pe Russ Ballard, cel care i-a compus primele cantece dar care i-a impus ca o conditie esentiala pentru colaborarea lor sa se mute la Los Angeles. In 1995, dupa sute de ore de inregistrari apare Jagged Little Pill, albumul care a scos-o practic pe Alanis din anonimat. “You Oughta Know”, primul single, a devenit celebru de-abia dupa ce un DJ de la un post de radio din L.A. a inceput sa-l difuzeze non-stop. Imediat publicul a reactionat si albumul a urcat de pe locul 118 pana pe pozitia a 8-a. In 1996, pentru acest album, Alanis a primit atat certificarea discului de platina cat si 4 premii Grammy.

Albumul care a urmat in 1998, asteptat cu sufletul la gura de fani si critica nu a dezamagit deloc, dimpotriva discul “Supposed Former Infatuation Junkie” a adus o schimbare in stilul ei atragand noi fani. Daca pentru piesa “Uninvited” Alanis a luat alte doua premii Grammy, cu piesa “Thank You” a socat pe toata lumea deoarece in clipul piesei artista se plimba in costumul Evei pe strada. Videoclipul a starnit o vie controversa dar a si ajutat la vanzarile albumului. Intre 1998 si 2002, dupa lansarea unui album unplugged si dupa ce a jucat in cateva filme, Alanis a intrat in studio, iar rezultatul a aparut pe piata in februarie 2002 la casa de discuri a Madonnei, Maverick Records. Primul single de pe albumul Under Rug Swept, intitulat “Hands Clean”, a stat pe prima pozitie a topurilor radio din State. A editat in acelasi an un DVD si a avut iarasi cateva aparitii pe marele ecran si in show-urile de pe Broadway.

In 2004 a aparut So-Called Chaos de pe care piesa “Everything” a fost un pic modificata de posturile de radio traditionaliste. In text in locul cuvantului “asshole” a fost introdus “nightmare” si chiar daca nu a fost multumita de aceasta “mini-cenzura”, Alanis a fost bucuroasa ca a putut sa-si promoveze albumul si piesa in liniste. Albumul a devenit repede de aur, iar pana la noi inregistrari de studio, cantareata canadiana a mai editat o culegere de piese acustice: “Jagged Little Pill : Acoustic” si un best of pe care a introdus o piesa noua: “Crazy”, un cover dupa celebra piesa a lui Seal. In 2008, Alanis Morissette a promovat albumul “Flavors of Entanglement” care s-a vandut in 300.000 de copii in State si in 600.000 la nivel mondial, si care a castigat premiul Juno in 2009.

Cel mai nou material discografic, “Havoc and Bright Lights” a promovat pana acum piesa Guardian, lansata in mai 2012, ajunsa pe locul 14 in Billboard. Astazi insa, la Power Play, o ascultam pe Alanis Morissette cu ”Ironic”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: