Alan Price – The Animals

Alan Price este sarbatoritul de astazi la Power Play. Muzicianul britanic s-a nascut pe 19 aprilie 1942 in Fatfield, County Durham, si a invatat sa cante la pian la varsta de 8 ani.

The Animals

Alan Price (centru) alaturi de colegii sai de la The Animals

Mama sa il vedea ajuns peste ani un mare interpret de muzica clasica. Nu avea sa fie asa, micul Alan fiind atras de sonoritatile rock inca de la 12 ani. In 1962, dupa ce termina liceul, isi formeaza propriul grup intitulat The Alan Price Rhythm and Blues Combo redenumit dupa un an The Animals. Stilul abordat la inceput era un amestec de folk, rock, pop si blues, iar succesul a venit doar pe plan local. Dupa ce l-au intalnit pe managerul de la Yardbirds, Giorgio Gomelsky, The Animals au lansat o intreaga pleiada de hituri culminand cu cel din 1964, “House of the rising sun”.

Invitati sa deschida concertele The Beatles sau Jerry Lee Lewis, The Animals au facut o figura frumoasa, clapele lui Alan imbinandu-se perfect cu armoniile triste pe chitara ale lui Hilton Valentine si cu vocea grava a lui Eric Burdon. In anii urmatori, The Animals au inregistrat mai multe coveruri dupa piese pop, insa succesul de care acestea s-au bucurat nu i-a indepartat de dorinta de a se afirma cu propriile compozitii. De asta in 1964 si 1965, The Animals au editat doua albume nou noute, insa imediat dupa turneul de promovare al celui de-al doilea, in trupa au inceput sa apara tensiunile, iar chestia asta s-a facut simtita la nivelul compozitiilor. La sfarsitul lui 1965, Alan Price paraseste trupa si strange alaturi de el cativa prieteni alaturi de care va activa sub numele de Alan Price Set.

Alan Price

A deschis concertele lui Bob Dylan si a celor de la The Searchers, a mers in turneu cu Rolling Stones si a editat excelentul EP “Between Today and Yesterday” in 1974. A participat la toate cele 3 reuniri ale trupei The Animals din 1968, 1977 si 1983, insa niciodata nu a declarat ca ar vrea ca acestia sa continue in vechea formula. In paralel cu activitatea din trupa a mai scris muzica pentru teatru si film, si chiar a si jucat intr-unul, “Alfie Darling”, unde a cunoscut-o pe Jill Townsend de care s-a indragostit.

In toata activitatea sa, Alan Price a cantat in peste 1000 de concerte, a compus peste 10 hituri de top 10 si a ramas in istoria muzicii ca unul dintre cei care au scris file in cartea muzicii rock. Astazi ne aducem aminte de activitatea sa si-l ascultam cu “House of The Rising Sun”.

http://www.youtube.com/watch?v=bwAw9ThDQmk

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: