Al Di Meola

Dupa ce l-am sarbatorit pe Carlos Santana, a venit la Power Play randul lui Al Di Meola. Nascut pe 22 iulie 1954, in Jersey City, Al Di Meola a studiat chitara la prestigiosul colegiu Berkeley din Boston si s-a facut remarcat repede datorita talentului sau de a gasi repede partile lipsa dintr-un solo pentru o piesa la prima auditie.

Al Di Meola
In 1974 i se ofera sansa de a canta prima data la nivel profesionist cand Chick Corea si Stanley Clarke ii propun sa li se alature in grupul Return To Forever. Desi stilul ales era un fusion-jazz, succesul comercial nu a intarziat sa apara cu albumele din 1974, Where Have I Known Before, sau cel din 1975, No Mystery, pentru ca discul din 1976, Romantic Warrior, sa devina cel mai bine vandut produs al trupei. In ciuda succesului, Al Di Meola decide sa paraseasca trupa si sa se lanseze pe cont propriu. In 1976 apare Land of the Midnight Sun, urmat un an mai tarziu de Elegant Gypsy.

Cu stilul sau avangardist, Al Di Meola a reusit repede sa-si faca un public stabil, in special dintre cei nemultumiti de elucubratiile jazz-menilor sau de riff-urile prea tari ale rockerilor. Plasat la mijloc, Al Di Meola a obtinut discul de aur pentru albumul sau din 1979, Splendido Hotel, si pentru extraordinarul album de concert “Friday Night In San Francisco”, in care canta alaturi de John McLaughlin si Paco DeLucia. In anii 80, el s-a axat pe compozitii mai linistite, marte parte din ele acustice, explorand si teritorii pe care nu le mai atinsese ca world music, folk sau chiar tango. Interesant este din acest punct de vedere LP-ul pe care l-a dedicat maestrului argentinian Astor Piazzolla, “DiMeola Plays Piazolla”, aparut in 1990.

Dupa 1990, Al Di Meola s-a retras din viata publica, aparand doar in cateva concerte speciale si editand in continuare album dupa album, toate inregistrarile fiind facute in propriul sau studio. Desi a fost considerat de revista Guitar Magazine drept unul dintre cei mai mari chitaristi ai tuturor timpurilor, Al Di Meola a avut putini discipoli, iar incepand cu anii 90 a renuntat la lectiile de chitara deoarece ii rapeau prea mult din timpul dedicat familiei. Nu a refuzat insa niciodata colaborarile cu artisti din diverse zone ale muzicii, de la celebrul violonist Jean Luc Ponty, la mult mai tanarul clapar de progressive – metal Derek Sherinian (fost la Dream Theater). Azi la Power Play, Al Di Meola vine cu o bijuterie muzicala: “Mediterranean Sundance” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: