Aici Radio Moldova, expoziție-instalație la Vila Sonet

Duminică, 16 decembrie 2018, cu începere de la ora 12:00, la Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet va avea loc vernisajul instalației „Aici Radio Moldova”.

Proiectul pune în evidență rolul radioului în evoluția societății și marchează aniversarea a 77 de ani de la inaugurarea postului Radio Moldova, care poartă numele de Radio Iaşi din anul 1956.

Ideea expoziţiei ,,Aici Radio Moldova” s-a conturat plecând de la o fotografie tipărită pe un QSL al Radiodifuziunii Române din anul 1935, pe care scrie Inginerii Societăţii Române de Radiodifuziune în misiune la Iaşi, pentru înregistrarea pe discuri, a clopotelor, orchestrelor şi corurilor de acolo.

În ilustraţie pe lângă d. Lohan inginerul şef al misiunii se văd: poetul Mihai Codreanu, scriitorul Al. O. Teodoreanu, tenorul Ravega şi G. Iamandi. În acea perioadă, Al. O. Teodoreanu și Mihai Codreanu erau membri în comitetul Societății Scriitorilor Români, iar cel din urmă era și rector al Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică din Iași.

Expoziția, concepută ca o instalație, prezintă publicului aparate de radio şi obiecte de patrimoniu din Colecţia Mihai Codreanu și, în premieră, colecţii ale revistelor Radio Adevărul, Radio România, Radio Universul, programele posturilor Radio România și Radio Moldova din perioada 1936-1945, echipamente militare de recepţie, folosite pe front în cel de al Doilea Război Mondial, pentru ascultarea emisiunii „Poşta militară radio” de la Radio Moldova, componente electronice originale din perioada interbelică folosite în echipamente de recepţie şi emisie radio, fotografii din epocă, din colecţie privată.

Instalația „Aici Radio Moldova” poate fi vizitată la Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet, din str. Rece nr. 5, în perioada 16 decembrie 2018 – 28 februarie 2019, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Curatorul expoziției este Beatrice Panțiru.

INFO

Muzeul ”Mihai Codreanu” (Vila Sonet)

Str. Rece, nr. 5, 700115, Iaşi

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: