Adopta un ras!

infiaza-un-ras

Protejeaza casa rasilor din padurile Romaniei! Rasul era candva o specie raspandita in intreaga Europa. In ultimul secol insa, specia aproape a disparut din vestul si centrul Europei, din cauza actiunilor umane si distrugerii habitatului. In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1200 – 1500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei (exceptand Rusia).

Prezenta rasului – alaturi de cea a altor carnivore mari: ursul, lupul – este dovada unui mediu natural sanatos, nealterat. Cea mai mare amenintare la adresa rasului o reprezinta influenta activitatilor umane, care duc la distrugerea si fragmentarea habitatului. Rasii au nevoie de ajutorul tau acum! Implicarea ta este esentiala pentru succesul activitatilor de conservare a padurilor, casa rasilor, pe care WWF le deruleaza in Romania:

  • obtinerea statutului de protectie integrala pentru padurile virgine din Romania, cu ajutorul celor peste 100.000 de persoane care au semnat petitia pentru protejarea acestui tezaur natural al tarii;
  • salvarea de la taiere a 351 ha. paduri virgine la Sinca Veche, langa Brasov;
  • certificarea in sistem FSC© a 2.4 milioane ha. de padure privata si de stat, ceea ce garanteaza gestionarea responsabila a acestora;
  • prevenirea si reducerea taierilor ilegale.

Adopta un ras! Prin implicarea ta, vei deveni un partener foarte important al WWF. Vei face parte dintr-o comunitate de persoane care contribuie in mod semnificativ la succesul proiectelor pe care WWF le desfasoara pentru protejarea padurilor.

Sa facem cunostinta cu rasul!

Rasii pot trai de obicei pana la 17 ani in salbaticie, in mod exceptional pana la 24. Dupa aproximativ 70 zile de gestatie, femela da nastere la 1 – 4 puiuti. Ca toti pisoii, si puiutii de ras se nasc cu ochii inchisi. Mama ras isi creste puiutii singura. Dupa 10 luni, rasii tineri pot sa isi procure singuri hrana si se despart de mama, plecand sa traisca pe cont propriu.

Urechile rasilor sunt mari, de 4-5 cm, si se termina cu smocuri de par care fac specia de neconfundat. Rasii pot auzi un soricel de la o distanta de 60 de metri. Rasii se ascund atunci cand aud oamenii, astfel ca este foarte greu sa te intalnesti cu vreun ras cand te plimbi in padure.

Rasul este un animal foarte discret. Ghearele lui nu lasa urme decat daca se catara sau aluneca. Rasii traiesc in mare parte solitari, iar activitatea cea mai intensa are loc dimineata foarte devreme sau seara foarte tarziu.

De ce sunt rasii in pericol? Rasii au nevoie de suprafete foarte mari pentru hrana, adapost, perpetuarea speciei: aproximativ 30km2 pentru un individ. Astfel ca principala amenintare este pierderea si fragmentarea habitatului, din cauza dezvoltarii infrastructurii urbane sau rurale: constructii de drumuri, partii de schi, extinderea oraselor si a statiunilor in zonele protejate, fara a se lua in calcul costurile din perspectiva pierderii biodiversitatii.

Taierile ilegale, care afecteaza habitatului rasului, sunt o alta amenintare la adresa speciei, la fel ca si braconajul. Tu poti sa ajuti Adopta, simbolic, un ras si protejeaza aceste feline minunate si casa lor din padure. Succesele activitatilor noastre de protejare a padurilor se datoreaza, in mare parte, contributiei tale. Doar impreuna putem avea grija de natura, pentru noi si generatiile viitoare.

INFO

ras.wwf.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Concert extraordinar de muzica bizantina in Sala Mare a Teatrului Național

Spectacolul pentru copii „Bubico” are loc în Foaierul Cinematografului Victoria

Deschiderea Fab Lab Iasi- platformă independentă adresată comunității tehnice din Iași

Deschiderea Stagiunii 2017-2018 la Ateneul din Iași

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: