Adelin Petrişor aduce, în premieră la Iaşi, documentarul „Coreea de Nord, nimic de invidiat”

coreea-de-nord-nimic-de-invidiat-film-documentar-carte-iasi-afis-13-noiembrie-2013
Miercuri, 13 noiembrie 2013, la ora 18.00, la Ateneul Tătăraşi va avea loc în premieră la Iaşi proiecţia documentarului „Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat de jurnalistul Adelin Petrişor şi colegul său, Cătălin Popescu, în urma vizitei în Coreea de Nord, în 2012.

Cu acest prilej, Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va vorbi despre cel mai recent volum al său, Ţara cu un singur gras, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Publicistică”.

  • Participă: dr. Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătăraşi din Iaşi şi George Onofrei, coordonatorul colecţiei „Ego. Publicistică”
  • Moderator: Andrei Giurgia, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi

adelin-petrisor-tara-cu-un-singur-gras-iasi-afis-lansare-14-noiembrie-2013
Joi, 14 noiembrie 2013, de la ora 14.00, în Sala Ferdinand a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Adelin Petrişor se va întîlni cu studenţii şi cititorii ieşeni pentru o discuţie despre ultimul său volum.

  • Participă: Daniel Condurache şi Alex Savitescu

Evenimente organizate de Editura Polirom în parteneriat cu Ateneul Tătăraşi Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti şi cu sprijinul Hotel Bellaria Iaşi.

ȚARA CU UN SINGUR GRAS
După ce a transmis de la faţa locului în numeroase zone de conflict, în 2012 Adelin Petrişor a ajuns, împreună cu colegul său Cătălin Popescu, în Coreea de Nord, o ţară izolată de restul lumii, în care cultul personalităţii unui dictator comunist a fost „perfecţionat” în timp. Au fost primii români cărora li s-a permis accesul aici după 1989.

Volumul Ţara cu un singur gras, cu o prefaţă semnată de Emil Hurezeanu, disponibil şi în ediţie digitală, prezintă vizita la Phenian a celor doi jurnalişti, care au încercat să surprindă cît mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, fiind din acest motiv şi protagoniştii unor incidente neplăcute.

Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte Adelin Petrişor a participat la International Photography Awards, unde a cîştigat premiul la secţiunea „Editorial Non-Pro” şi s-a numărat printre finaliştii secţiunii „Discovery of the year”.

Cine ajunge azi în Coreea de Nord? Cîteva zeci de ziarişti aleşi pe sprînceană. Adelin Petrişor, după cum povesteşte, s-a ales aproape singur. El surprinde inefabilul morbid al acestui topos carceral cu umor, bunăvoinţă şi reflex critic.” (Emil Hurezeanu)

ADELIN PETRIȘOR

Adelin Petrişor (n. 1975) şi-a început cariera în anul 1994, la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 şi Realitatea TV. În prezent (2013 n.r.) este corespondent special al televiziunii publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria şi alte zone de conflict. În 2006 a realizat un reportaj în închisoarea americană Guantánamo. În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. A fost distins cu Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009. În 2012 a participat la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate în Coreea de Nord, fiind printre finaliştii la Marele Premiu „Discovery of the year” şi adjudecîndu-şi premiul la secţiunea „Editorial Non-Pro”. Documentarul Coreea de Nord, nimic de invidiat a rulat la TIFF în 2012. În 2013 a fost ales în selecţia oficială la Astra Film Festival Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare din Europa de Est. La Editura Polirom a mai publicat Războaiele mele (ediţia I, 2010; ediţia a II-a, 2013) şi albumul de fotografii Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară (2012).

INFO

www.adelin-petrisor.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: