Adam Duritz – Counting Crows

Adam Duritz este sarbatoritul nostru de astazi. Vocalistul trupei Counting Crows, Adam Frederic Duritz s-a nascut pe 1 august 1964 in Baltimore, insa s-a mutat de mic prin toate zonele tarii, acolo unde parintii sai isi gaseau o slujba mai buna. A trecut prin Boston, El Paso si apoi Berkeley, California, unde s-a si stabilit pentru o perioada de 5 ani, timp suficient pentru a-si termina studiile incepute la prestigiosul Colgiu de Muzica la sectia pian. Dupa ce a cantat in “The Himalayans” si l-a cunoscut pe David Bryson, l-a convins pe acesta sa formeze impreuna un nou grup cu care sa abordeze stilul rock in mod diferit.

Adam Duritz

Adam Duritz – Counting Crows

Versurile sale inspirate din realitate, personajele cantecelor sale (de cele mai multe ori oameni care chiar existau) si stilul accesibil si catchy al muzicii au facut rapid din Counting Crows o trupa foarte iubita pe plan local. Insa in San Francisco, unde se stabilisera baietii, erau peste 10.000 de trupe dornice de afirmare, asa ca si-au cautat rapid un contract si cei care le-au oferit unul avantajos au fost Geffen Records.

Albumul de debut, August And Everything After, a fost primit foarte bine atat in zona unde locuiau, cat si in restul Americii. Piesa “Mr. Jones” a devenit repede un hit, iar Counting Crows a plecat intr-un turneu cu peste 50 de date in Statele Unite si Marea Britanie. Turneul s-a prelungit insa si in restul Europei, asa ca cei de la Counting Crows nu au reusit sa mai scoata un alt produs de studio decat in 1996. Albumul Recovering The Satellites a mers pe aceeasi linie, iar vanzarile au aratat ca trupa era in continuare in top in preferintele publicului american. Nu acelasi impact l-au avut pe piata europeana, unde trupa a fost trecuta cu vederea. Au reusit insa sa se impuna in 1999, odata cu lansarea albumului This Desert Life si a hitului “Hanginaround”. Turneul pe care l-au intreprins cu prietenii de la Live a fost un mare succes, iar Adam Duritz a urcat pe scena in fiecare seara pentru a interpreta in duet cu Ed Kowalczyk, piesa “Dolphin’s Cry”.

In 2002 apare Hard Candy, promovat intens de single-ul “Big Yellow Taxi”, o piesa preluata dela Joni Mitchell. Piesa a aparut atat pe album, cat si pe coloana sonora a filmului “Two Weeks Notice”, iar backing vocals-ul a fost asigurat de o vedeta in devenire a scenei pop americane: Vanessa Carlton. De altfel, aceasta nu e singura piesa Counting Crows de pe coloana sonora a unui film, ei avand la activ foarte multe colaborari cu casele de productie din cinematografie. In 2004, piesa “Accidentally in Love” apare pe coloana sonora a filmului de animatie “Shrek 2” si este nominalizata la premiile Grammy si de asemenea la Oscar, pentru cea mai buna piesa. In 2006, Counting Crows au lansat un album live, “New Amsterdam: Live at Heineken Music Hall 2003”, si au demonstrat cu aceasta ocazie, daca mai era nevoie, ca suna excelent si pe scena, nu doar pe discurile de studio.

Cel mai recent material discografic Counting Crows a aparut in aprilie 2012, ”Underwater Sunshine (Or What We Did On Our Summer Vacation)” si contine in mare parte coveruri apreciate de critica muzicala, care au facut ca albumul sa ajunga pe un excelent loc 11 in Billboard 200. Astazi insa Adam Duritz si trupa Counting Crows vin la Power Play cu “Mr. Jones”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: