Acum 40 de ani incepea ABBA – mania

Pe 21 septembrie 1974, albumul de debut pe piata americana al cvartetului suedez , ”Waterloo” a ajuns pe locul 145 în Billboard 200, iar piesa ce da titlul albumului a devenit instantaneu un hit.

abba-pe-barca-1974

ABBA, pe barca / 29 aprilie 1974

Lumea s-a indragostit de ABBA in 1974, cand cei patru – care incepusera sa cante inpreuna intr-o vacanta in Cipru, cu patru ani in urma –  au castigat Eurovisionul cu atat de fredonabilul Waterloo.

Exuberanta melodie a devenit prima piesa a trupei ajunsa in Top 10 din Bilboard Hot 100, atingand pozitia a sasea in august. Cele doua cupluri  de douazeci si ceva de ani care formau ABBA –  Agnetha Faltskog si Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson si Anni-Frid (Frida) Lyngstad – au reusit sa atinga cu albumul ”Waterloo” pozitie 145 in Bilboard 200 pe data de 21 august 1974.

Au urmat ani intregi de succese, 5 albume in Top 40 si 14 melodii intrate in Hot 100 Singles mai sus de pozitia 40. Sustinuta de armoniile curate si folosindu-se cu inteligenta de “carligele” pop-ului acelei perioade ,  ABBA a vandut 380 de milioane de inregistrari in  intreaga lume, conform managementului trupei.

Cu toate ca cei patru nu au mai cantat impreuna din 1986, Abba continua sa existe in constiinta publicului si datorita unor spectacole precum Mamma Mia. Musicalul construit pe baza pieselor de succes ale trupei a avut premiera la Londra, in 1999 si a devenit mai tarziu cel de-al optulea cel mai longeviv spectacol din istoria Broadway-ului. In 2008, musicalul a fost adaptat pentru cinema si a devenit instantaneu un succes de casa, cu Meryl Streep in rolul principal.

ABBA nu a mai scos un album de studio din 1982, anul despartirii lor, dar pe 30 septembrie anul acesta vor lansa ABBA – Live at Wembley Arena, concert inregistrat in anul 1979.

Sursa: billboard.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: