ACSINTE.100, expoziția itinerantă de fotografie, ajunge pentru trei zile în Iași

ACSINTE.100, expoziția cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi deschisă publicului din Iași, în perioada 28 – 30 octombrie la Galeria de artă „Dana”.

Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. ACSINTE.100 include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Expoziția ACSINTE.100 va fi deschisă publicului la Galeria de artă „Dana” din Iași (Str. Prof. Cujba, nr. 17), duminică, 28 octombrie, în intervalul orar 12:00 – 19:00, și luni și marti, 29 – 30 octombrie, în intervalul orar 10:00 – 17:00. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 28 octombrie, la ora 16:00.

Timp de două luni, în perioada 10 octombrie – 4 decembrie 2018, expoziția de fotografie ACSINTE.100 călătorește în opt orașe din țară: Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, București. În perioada 10 – 13 octombrie, ACSINTE.100 a fost expusă pentru patru zile la Pitești, unde a trezit interesul tinerilor și elevilor din oraș pentru istorie și fotografie, iar în perioada 23 – 26 octombrie este deschisă publicului în orașul Slobozia.

Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100: Pitești – Fundația Culturală Ilfoveanu – 10 – 13 octombrie 2018; Slobozia – Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 – 26 octombrie 2018; Iași – Galeria de artă ”Dana” – 28 – 30 octombrie 2018; Constanța – Muzeul de Artă Constanța – 1 – 3 noiembrie 2018; Timișoara – Miscellaneous Art Center – 12 – 15 noiembrie 2018; Alba Iulia – Casa Forum – 22 – 25 noiembrie 2018; Cluj-Napoca – Turnul Croitorilor – 27 – 29 noiembrie 2018; București – 1 – 4 decembrie 2018.

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

Intrarea este liberă.

Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale. Organizator: Asociația Culturală Control N. În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe. Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița. Găzduit de: Galeria de artă ”Dana” (Iași), Muzeul de Artă Constanța, Miscelaneous Arts Center (Timișoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” Ialomița.. Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, Radio România Iași, Ziarul de Iași, Iași Fun.

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

Galeria „Dana” este principala galerie privată de artă din Iaşi, care, în cei 12 ani de activitate, a organizat lunar evenimente artistice importante și s-a implicat ȋn proiecte culturale, bucurându-se de apreciere locală şi naţională, atât din perspectivă culturală, educaţională cât şi turistică.

INFO

Galeria de artă DANA

Adresa: Str.Prof Petru Cujba nr.17, Iasi

Telefon:0332 144 821; Mobil:0740 193 661

Email: office@danagallery.ro

Program: luni-vineri: 10:00-18:00, sambata: 10:00-13:00

Web: www.danagallery.ro

FB: www.facebook.com/GaleriileDeArtadana

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: