Acesta nu este un tur Art Nouveau | Casa Pogor

Vă invităm vineri, 11 iunie, de la ora 17:30 în fața Casei Pogor ca să căutăm cu lupa detalii timide și ascunse de ArtNouveau. Nu vă îngrămădiți că nu e voie.

Acesta nu este un tur Art Nouveau Iar aceasta nu este descrierea turului:

În primul rând, nu avem clădiri Art Nouveau în Iași. Dar Art Nouveau-ul nu e Art Nouveau destul daca nu e şi fudul! Turul este organizat cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, care e pe 10 iunie, dar noi facem turul pe 11, că la noi ajung mai greu curentele din arhitectură.

În acest tur nu vor fi pomenite curente precum baroc, rococo, neoclasic, neogotic sau neoromânesc.
Acest tur conține urme vagi de franceză, deci va ținut în limba română. La fel, acest tur conține urme vagi de Art Nouveau. Vorba ceea: Nu da neoclasicul din fronton pe art nouveau-ul de pe gard!
Vorbești de „Art” și „Nouveaul” la ușă și asta pentru că în Iași nu ne putem lăuda cu interioare Art Nouveau, dar detalii risipite în clădiri eclectice, în special pe tâmplăria și feronerie ușilor, avem…așa și așa.

Cosmin Ceucă, Ramona Costea și Tiberiu Teodor-Stanciu, ghizii acestui tur, nu sunt specialiști în Art Nouveau, ceea ce îi recomandă pentru prezentarea acestui curent cvasi-inexistent în Iași. Poate și experiența în turism, respectiv, arhitectură.

Asemenea lui „Sherlock Homes”, pentru care odată eliminat imposibilul, orice rămâne, oricât de improbabil ar fi, trebuie să fie adevărul, „detectivii” acestui tur, în încercarea disperată de a găsi elemente Art Nouveau în orașul Iași au ajuns la concluzia că: „odată ce elimini bizantinul, goticul, clasicul, barocul, rococoul, neoclasicul, neogoticul, eclecticul, modernismul, postmodernismul și non-stilul autohton contemporan, orice stil rămâne, oricât de puțin probabil, trebuie să fie Art Nouveau!”
Și unde nu-i Art Nouveau, vai de picioare! Asta pentru că la Iași, elementele de arhitectură Art Nouveau sunt atât de puține și risipite în spațiul urban încât e mai plauzibil un tur pe bicicletă, însă piste nu avem nici măcar cât Art Nouveau!

De ce e turul Art Nouveau atât de scurt la Iași vă întrebați? Simplu, ca să-l țineți minte!

INFO

www.facebook.com/traveltoiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: