Academia de Vară pentru Tineret ATLANTYKRON, 2-11 august

Între 2 si 11 august, la Capidava, judetul Constanta, se va desfăsura Academia de Vară pentru Tineret, stiintă, Viitorologie si Science Fiction ATLANTYKRON – editia 24. Purtând genericul „Ferestre către viitor”, această academie non-formală are ca scop educatia tinerilor, reuneste experti de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel si predau gratuit cursuri tinerilor interesati) si tehnologie de ultimă generatie, pe o insulă care are mai putin de 1 km patrat.

Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfăsoară demonstratii stiintifice si cursuri de artă sau de comunicare asa cum în nicio scoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit. Este un loc în care generatii de adolescenti învată că au puterea de a stăpâni Pământul cu mintile lor, cu stiinta lor, cu intentii bune.


Ca în fiecare an, sunt asteptati peste 400 de tineri participanti din toate zonele tării, dar si din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India. Printre invitati, si-au confirmat prezenta personalităti de marcă din stiintă, cultură, artă sau sport din România, Italia si SUA. Astfel, sunt asteptati să participe si să tină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (si singurul) român care a zburat vreodată în spatiul cosmic; Guy Djoken, presedinte al Asociatiei Cluburilor UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace din SUA; Roberto QUAGLIA, scriitor, vicepresedinte al Societătii Europene de Science Fiction; Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de stiintă, fondator al Programului Atlantykron, Dr. Florin MUNTEANU, presedintele Centrului pentru Studii Complexe, Dr. Teodor VASILE, doctor în psihologie si în stiinte medicale alternative, prof. Dr. Leon Zagrean, seful catedrei de fiziologie Universitatea Carod Davila, dramaturgul si scriitorul Valentin Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorii Florin Chirculescu si Aurel Cărăsel.

Vor tine conferinte somităti internationale care au îmbrătisat proiectul Atlantykron si se vor afla pe Insulă în calitate de invitati virtuali: Prof. Dr. Eliot SOREL, un renumit expert international în managementul sistemelor de sănătate; autorul Michael GELB, autoritate absolută în programele care stimulează si aplică gândirea creativă, învătarea accelerată si leadership inovator; Dr. David ANDERSON, fondator al Fundatiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spatiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp; ing. Ravi PRAKASH, membru al echipei NASA CURIOSITY MISSION TO MARS, care anul trecut a comentat în direct, în exclusivitate pentru participantii la Atlantykron, descinderea pe planeta Marte a robotului Curiosity.

Atlantykron este un exemplu de scoală în afara scolii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învătarea este atractivă pentru tineri, cu singura conditie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă. Pe insula aceasta micută, care prinde viată 10 zile pe an, am deschis ferestrele, larg, către viitor”, sustine Alexandru Mironov, jurnalist de stiintă si scriitor, presedintele fondator al Academiei Atlantykron.

Proiectul Atlantykron, pe care îl coordonez din 1990, reprezintă o parte importantă din viata mea. Realizez că noi, organizatorii acestui eveniment, purtăm o mare responsabilitate, deoarece contribuim la formarea tinerilor si încercăm să îi ajutăm să devină mai creativi, să aleagă un drum în viată. O spun cu mândrie: Atlantykron a influentat destinele multor oameni”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2013

Academia de vară Atlantykron are următoarele sectiuni: Stiintă si tehnologie, Comunicare, Cultură, Futurologie si Science Fiction, Artă, Sport si jocuri ale mintii. Astronautul Dumitru Prunariu va intra în direct cu specialistii NASA si astfel vom afla, în premieră, ultimele descoperiri de pe planeta Marte, din cadrul misiunii Curiosity. Iată câteva exemple, structurate pe ateliere:

  • STIINTĂ SI TEHNOLOGIE (atelier sustinut de Centrul pentru Studii Complexe) –  studiază domeniile stiintei si tehnologiei ce ne vor modela viitorul: Neuroepigenetica (Lector: Prof univ dr. Leon Zăgrean); Futurologie (Instructor: Andi Caragea); Nexus Roboticus (Instructor: Bogdan Irimia); Metacognitie si modele de gândire critică (Instructor: Adrian Lala); F.A.C.T. – First Aid & CPR Training (Instructor: Dr. Radu stefan Berca); stiinte cognitive : O viziune interdisciplinară a creierului (Instructor: France McCloskey) ; stiinta complexitătii (Instructor: Dr. Matei Mircea Bogdan); Modele predictive bazate pe tehnologii complexe (Instructori: Ileana Ciutacu si Andrei Dospinescu) ; Strategii mentale pentru creativitate (Instructor: Cătălin Zaharia).
  • CULTURĂ, FUTUROLOGIE, SCIENCE FICTION – studiază viitorul jurnalismului, radioului si lumea informatiei, stiintei si imaginatiei: Limitele SF-ului românesc (Instructori: Aurel Cărăsel si Andi Caragea) ; Ateliere de scriere si dramaturgie (Instructor: Valentin Nicolau) ; Atelier de scriitură SF (Instructor: Aurel Cărăsel) ; Cultura imaginii (Instructor: Daniela Mironov Bănută); Anticipatia ATLANTYKRON 2013 (Instructor: Andi Caragea) ; Wolf’s Pack 2013 (Instructor: Lucian Oancea) ; Civilizatii extraterestre (Instructor: Dan Farcas).
  • ARTĂ – Studiază, participă si învată arta de la experti: Fuziunea cromatică dirijată în practica picturii si alte tehnici neconventionale (Instructor: Dr. Aurel Manole) ; Curs de pictură pe lemn (Instructor: Valentin Ionescu); The Art of Dream Catchers (Instructori: Heather Caton si Gabriela Repanovici); Body & Face Painting si crearea măstilor (Instructori: Dr. Aurel Manole si Valentin Ionescu); Concurs de sculptură în nisip (Instructori: Mihai Ciorbaru, Valentin Ionescu); Fotografie (Instructor: Andrei Barbu) ; Dans contemporan (Instructor: Gabriela Milodin) ; Provocarea Atlantykron (Instructori: Mihai Axinte si Maria Păduraru) ; Coregraf pe insulă (Instructori: Mihai Axinte si Maria Păduraru).
  • SPORT SI JOCURI ALE MINTII – Participantii pot alege dintr-o gamă largă de sporturi si competitii: Zilele Aventurii (Instructori si animatori: Asociatia Română pentru Sport si Cultură) ; Concurs de Darts (Animatori: Mihnea si Vicentiu Grosu) ; Competitie de tir cu arcul (Instructor: Adriana Gheorghe); Tai Chi (Instructor: Heather Caton) ; Chi Gong (Instructor: Peter Moon); Concurs de sah (Instructori: Mihnea si Vicentiu Grosu); RAT (Rope Access Training) – lucru la înăltime prin tehnica alpinismului utilitar (Instructor: Andrei Terentiac).

În fiecare dimineată, de la ora 11, în amfiteatrul natural al insulei, va avea loc o conferintă specială, sustinută de unul dintre invitatii principali si dedicată tuturor participantilor. Aceste conferinte vor fi înregistrate si transmise pe internet. Printre teme se numără: Lumea după Google, Calculatorul si gândirea umană, Tehnici de autoprogramare mentală, Mars Rover Curiosity 2013.

ISTORIC

Programul ATLANTYKRON se desfăsoară de 24 de ani si a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărti, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea si sub tutela Ministerului Tineretului si Sportului, si a primit permanent sprijin si sustinere din partea mai multor Agentii Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor), din partea autoritătilor locale – Primăria Cernavoda, a agentilor economici locali – Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavoda. La desfăsurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizatii neguvernamentale de tineret din tară si străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociatia Română pentru Sport si Cultură, Forum IT, dar si unele organizatii si institutii din SUA, precum World Genesis Foundation.

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, desi sălbatic, unde să se desfăsoare Tabăra anuală de science fiction, ocazie care le oferea sansa să studieze si să învete unii de la ceilalti.  Timpul a trecut, conditiile s-au schimbat, dar setea de cunoastere si de experiente noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o scoală de Vară. Traditia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului si al unor organizatii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătoreste a 24-a editie. Aproape un sfert de secol de existentă

Mentionăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităti, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (presedintele Societătii Scriitorilor de SF si Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artistii Ioan Gyury Pascu, Cristian Gretcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Presedinte al Societătii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu etc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe youtube în septembrie 2008, realizat si prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educational. Intitulat “Next Generation: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferintele virtuale – idee science fiction la primele editii din anii 90 -, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte si, nu în ultimul rând, conferintele sustinute de specialisti din domeniile stiintei, culturii, artei si comunicării.

INFO

www.atlantykron.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: