Academia de vara Atlantykron, la a 25-a editie

Între 1 si 10 august, pe insula dunareana Atlantykron, în dreptul castrului roman Capidava, se desfasoara cea de-a 25-a editie a Academiei de Vara pentru Tineret, stiinta, Cultura, Arta si Sport „Atlantykron”. Printre invitatii speciali – astronautul Dumitru Prunariu, Corneliu Chisu – membru al Parlamentului Canadian, vicepresedinte WGF, Guy Djoken – presedintele Asociatiei Cluburilor UNESCO din SUA, scriitorul si jurnalistul de stiinta Alexandru Mironov, matematicianul si scriitorul Dan Farcas. Invitati virtuali, prin intermediul internetului – astronautul american Russell Schweickart si David Anderson, fondator al Fundatiei World Genesis, cercetator implicat în experimente legate de fizica timpului.  Nicolae Voiculet, unul dintre cei mai mari naisti ai lumii, va sustine pe insula un concert în seara de 5 august.

În primele zece zile ale lunii august, la Capidava, în judetul Constanta, are loc un fenomen unic în lume: Academia de Vara pentru Tineret, stiinta, Viitorologie si Science Fiction ATLANTYKRON, organizata pe o micuta insula nelocuita din mijlocul Dunarii. Anul acesta, cei 500 de participanti veniti din toate  colturile lumii sarbatoresc editia aniversara cu numarul 25.

Purtând genericul „Ultima frontiera”, aceasta academie inedita, desfasurata în mijlocul naturii, departe de civilizatia urbana, încearca sa propuna o altfel de scoala, o educatie a viitorului. Experti de talie mondiala (unii dintre ei, detinatori ai premiului Nobel!) predau gratuit cursuri tinerilor interesati pasionati de stiinta si tehnologie de ultima generatie, pe o insula care are mai putin de 1 km2.

Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfasoara demonstratii stiintifice si cursuri de arta sau de comunicare asa cum în nicio scoala nu se predau, stând pe iarba, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava, care priveste cu îngaduinta de pe mal, Atlantykron este o insula a viitorului, în mijlocul unui prezent prafuit. Este un loc în care generatii de adolescenti învata ca au puterea de a stapâni Pamântul cu mintile lor, cu stiinta lor, cu intentii bune.

Atlantykron este un exemplu de scoala în afara scolii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstreaza ca învatarea este atractiva pentru tineri, cu singura conditie sa nu fie o activitate plictisitoare, ca o munca în uzina, la banda rulanta. Pe insula aceasta micuta, care prinde viata 10 zile pe an, generatii de tineri învata sa treaca Ultima Frontiera: cea a cunoasterii”, sustine Alexandru Mironov, jurnalist de stiinta si scriitor, presedintele fondator al Academiei Atlantykron.

Zeci de personalitati din întreaga lume

Programul este organizat de catre Centrul pentru Studii Complexe,  Fundatia World Genesis din SUA în colaborare cu Innovation Travel si parteneriat cu Fundatia pentru Istorie, Cultura si Civilizatie, Asociatia pentru Inovatie, Asociatia Româna pentru Sport si Cultura, Asociatia STRING si Societatea stiintifica Cygnus din Suceava. Ca în fiecare an, sunt asteptati peste 500 de tineri participanti din toate zonele tarii, dar si din SUA, Italia, Republica Moldova, India.

Printre invitati, au confirmat prezenta personalitati din stiinta, cultura, arta sau sport din România, Italia si SUA, Canada: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (si singurul) român care a zburat vreodata în spatiul cosmic; Guy Djoken, presedintele Asociatei Cluburilor UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru Pace din SUA; Peter Moon, scriitor (SUA), Corneliu Chisu, membru al parlamentului Canadian, Roberto Quaglia, scriitor, vicepresedinte al Societatii Europene de Science Fiction; George Constantin Brezoi, secretar de stat în Ministerul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism; Alexandru Mironov, scriitor, ziarist de stiinta, fondator al Programului Atlantykron ; Dr. Florin Munteanu, presedintele Centrului pentru Studii Complexe, Dr. Pierre de Hillerin, director al Institutului National de Cercetare pentru Sport, Dr. Mihaela Muraru Mândrea, presedintele Centrului pentru stiinte Prospective, Creativitate si Fictiune String, Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie si în stiinte medicale alternative, Dan Farcas, scriitor, matematician si cercetator al fenomenului OZN, dramaturgul si scriitorul Valentin Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorul Aurel Carasel, Teodor Vasile, doctor în stiinte medicale alternative, Joan Roth, specialist în medicina alternativa, Emma Woolridge, muzician si terapeut, France McCloskey, director al managementului calitatii la Hickok Center for Brain Injury (SUA), Tatiana Maasen, fondatoarea si directoarea Svit.ro.

Se vor afla pe Insula în calitate de invitati virtuali: Russell Schweickart, astronaut (SUA) si presedintele Fundatiei B612 si Dr. David Anderson, fondator al Fundatiei World Genesis, cercetator pasionat de experimentele în spatiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a calatoriei în timp.

25 de ani de activitate în slujba cunoasterii! Atlantykron este o experienta unica, incitanta si nemaiîntâlnita altundeva în lume. Mirajul celor 10 zile în care locuim pe micul ostrov a adus în acelasi loc sute de tineri si experti în multe domenii ale stiintei, culturii si vietii, din 15 tari de pe trei continente. Într-un decor natural salbatic, participantii au ocazia de a studia cot la cot cu specialistii, cu o limpezime, o concentrare si o pace interioara care nu sunt usor de gasit la ei acasa ori în clasele traditionale. Aceste domenii de studiu ating si exploreaza cele mai importante probleme, modelând lumea de azi si de mâine. Desigur, exista distractie si aventura din plin pe parcursul programului. Când le pui pe toate la un loc, Academia devine cu adevarat un fenomen al stiintei si culturii, al vietii si învatarii, al sperantei de viitor pentru toti copiii si pentru toti oamenii din lume. Sper ca veti gasi acest program interesant si va veti alatura noua în 2014”, subliniaza Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2014

1. STIINTA SI TEHNOLOGIE –  domeniile stiintei si tehnologiei ce ne vor modela viitorul: Comunicarea stiintei pentru societate; Introducere în complexitate; Remodelarea si regenerarea psihosomatica; Robointeractiune; Atelier de astronomie; Managementul proiectelor inovatoare; Introducere în radioamatorism; Controlul psiho-neuro-motor  stiinta creierului; Laborator de introspectie creativa

2. CULTURA, FUTUROLOGIE, SCIENCE FICTION – lumea informatiei, stiintei si imaginatiei: Concursul de proza scurta SF si Fantasy „Una pe zi”; Cenaclul de Science Fiction Wolf’s Pack; Experimentul „Telefon catre viitor”, în cadrul caruia participantii înregistreaza fiecare un mesaj pe care îl va putea vedea peste un alt sfert de secol. Tot în cadrul acestei sectiuni, va avea loc ultima etapa a competitiei internationale de eseuri „Viitorul educatiei”.

3. ARTA – Studiaza, participa si învata arta de la experti: Tehnici decorative, Fuziuni cromatice; Atelier de fotografie; Initiere în origami; Sculpturi în nisip.

4. SPORT SI JOCURI ALE MINTII – Participantii pot alege dintr-o gama larga de sporturi si competitii precum si alte cursuri alternative: Competitia Zilele Aventurii; Atelier de dezvoltarea gândirii laterale pentru copii; Origami (curs pentru copii sustinut de un lector junior de 12 ani, Cristina Repanovici); Chi Gong; Concursuri de darts, de sah, de tir cu arcul.

În fiecare dimineata, de la ora 11, în amfiteatrul natural al insulei, are loc o conferinta sustinuta de invitatii principali si dedicata tuturor participantilor. Iata o parte dintre cele mai importante conferinte:

  • „Întoarcerea în viitor – locurile sacre” (Peter Moon si Tatiana Maasen) – 3 august
  • „Precum în basme, asa si pe pamânt” (Valentin Nicolau) – 4 august
  • „Dunarea – comoara turistica a Europei” (organizata de Innovation Travel în parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Turism) – 5 august
  • „Amintiri despre viitor” (Dumitru Dorin Prunariu si Claudiu Tanaselia, Doctor în fizica, cercetator la Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica din Cluj-Napoca) – 6 august
  • „În direct cu Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica (Societatea stiintifica Cygnus – Centru UNESCO)
  • „Puterea – ultima frontiera” (Dr. Mihaela Muraru Mândrea)

În seara zilei de 5 august, dupa conferinta “Dunarea – comoara turistica a Europei”, unde vor fi invitati specialisti de turism, maestrul Nicolae Voiculet va sustine un concert, care va fi precedat si de un laser-show.  Editura Nemira dedica fenomenului Atlantykron întregul Almanah „Anticipatia” 2014, a carui lansare va avea loc pe insula.

ISTORIC

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales aceasta insula îndepartata drept un loc ideal, desi salbatic, unde sa se desfasoare Tabara anuala de science fiction, ocazie care le oferea sansa sa studieze si sa învete unii de la ceilalti.

Timpul a trecut, conditiile s-au schimbat, dar setea de cunoastere si de experiente noi a ramas. Dupa 10 ani, Tabara s-a transformat într-o scoala de Vara. Traditia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului si al unor organizatii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sarbatoreste 25 de ani, deci un sfert de secol de existenta.

Academia a gazduit, de-a lungul anilor, numeroase personalitati, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (presedintele Societatii Scriitorilor de SF si Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, scriitorul Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artistii Ioan Gyury Pascu, Cristian Gretcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Presedinte al Societatii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism), scriitorul american Peter Moon, astronautul Dumitru Prunariu etc.

De-a lungul anilor, fenomenul Atlantykron a atras atentia presei din România. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate carti, au fost realizate filme. Începând cu 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea si sub tutela Ministerului Tineretului si Sportului, si a primit permanent sprijin si sustinere din partea mai multor Agentii Guvernamentale (ANIF, Regia Padurilor), din partea autoritatilor locale – Primaria Cernavoda, a agentilor economici locali – Centrala Nuclearo-electrica de la Cernavoda.

Atlantykron este o insula salbatica, dar zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteza pentru conferintele virtuale, ecrane uriase pe care au fost proiectate imagini în premiera de pe Marte, conferinte sustinute de specialisti din domeniile stiintei, culturii, artei si comunicarii.

INFO

www.atlantykron.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: