A V-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT va debuta joi la Iași

Joi, 23 noiembrie 2017, începând cu ora 10:00, la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului (FHGIM) din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, va avea loc cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT.

Și în acest an, organizatorii propun o temă de interes pentru comunitatea geodezilor: tehnologiile moderne de colectare și prelucrare a datelor spațiale. („Geomatics and the new technologies of geospatial science”).

În organizarea acestui eveniment FHGIM are ca parteneri Uniunea Geodezilor din România, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Asociația Tinerilor Fotogrammetriști din Iași („Foto-As”).

În cele două zile ale simpozionului, 23 – 24 noiembrie, sunt așteptați la Iași experți, cadre didactice și studenți din mai multe țări.

Suntem onorați că tot mai multe personalități științifice remarcabile din domeniu au răspuns afirmativ invitației noastre, ceea ce reprezintă și o recunoaștere a valorii învățământului geodezic de la Iași”, a declarat prof. univ. dr. ing. Florian Stătescu, decanul FHGIM.

În cadrul Simpozionului vor fi prezentate lucrări pe diverse teme științifice din domeniul geodeziei, cartografiei, fotogrammetriei și teledetecției, cadastrului și publicității imobiliare, a Sistemelor Informatice Geografice (GIS) și a științelor de mediu cu aplicații în analiza spațială a datelor.

Dintre dezbaterile de interes se remarcă cea consacrată Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), în care se vor discuta probleme de cadastru și înregistrarea proprietății și se vor propune soluții privind realizarea în contextul actual a lucrărilor de cadastru sistematic pe întreg teritoriul Municipiului Iași.

Prin înregistrarea în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a tuturor imobilelor din Municipiul Iași, acesta ar putea deveni primul municipiu din țară care să dețină o situație clară și reglementată, ce va duce implicit la furnizarea de date reale instituţiilor publice, necesare sistemului de impozitare şi pieţei imobiliare, la asigurarea securităţii tranzacţiilor imobiliare şi la facilitarea creditului ipotecar, la creșterea valorii de piață și la o dezvoltare economică mai rapidă a mediului urban.

Președintele Uniunii Geodezilor din România (UGR), prof. univ. dr. ing. Cornel Păunescu, a subliniat importanța momentului și sprijinul organizației profesionale pentru acest eveniment: „Ne-am obișnuit deja, ca în fiecare an în luna noiembrie să mergem la Iași, unde Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului a reușit să polarizeze de mulți ani, prin eforturi deosebite, lumea geodezilor să participe la un dialog pe teme de actualitate în profesia noastră”, a afirmat președintele UGR.

Parteneri media: Agerpres, Profitul Agricol

INFO

www.geomat.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: