A inceput Wiki Loves Monuments 2014. Premii de 4200 lei

A inceput ediția 2014 a concursului Wiki Loves Monuments și va continua până pe 30 septembrie. În cursul acestei luni sunteti invitați să fotografiați monumentele istorice din țara noastră și să le trimiteți sub o licența liberă la Wikipedia, pentru a îmbogăți enciclopedia online cu informații despre cultura și istoria României.


Wiki Loves Monuments este un concurs internațional de fotografie destinat fotografiilor libere ale monumentelor istorice desfășurat sub egida Wikipedia și aflat deja la a patra ediție. Concursul foto va avea loc între 1 și 30 septembrie, pentru a coincide cu Zilele Europene ale Patrimoniului.

“Pentru anul acesta vrem să vă oferim mai mult decât în anii precedenți. Avem cel mai mare fond de premiere de până acum, iar fotografiile câștigătoare vor participa la o expoziție ce va fi prezentată în București și Timișoara. Așa că va așteptăm alături de noi încă o dată pentru a putea face parte din cel mai mare concurs fotografic ce a existat vreodată. Peste 20 de țări și-au anunțat participarea anul acesta, veți avea șansa de a câștiga premii și veți putea face România și mai cunoscută.

Pentru Wikipediștii cu experiență precum și pentru începătorii care preferă să scrie articole exista o provocare suplimentară: două secțiuni dedicate în cadrul concursului de scriere, fiecare secțiunea fiind premiată cu câte 250 de lei.

INSCRIERE

Pentru a participa la concurs, este obligatoriu să vă asigurați că este legal să fotografiați monumentul respectiv și să identificați Codul LMI al monumentului pe care l-ați fotografiat. Legea drepturilor de autor din România (clic pentru mai multe detalii) prevede că drepturile pentru o clădire aparțin arhitectului și urmașilor până la 70 de ani după moartea sa.

Pentru a identifica codul LMI, vă sfătuim să consultați listele actualizate cu monumente istorice disponibile la Wikipedia, care conțin, acolo unde este cunoscut, și arhitectul clădirii. Alternativ, puteți consulta lista completă de monumente din anul 2010 pe site-ul Ministerului Culturii.

Încărcarea imaginilor

Imaginile participante se încarcă direct la Wikimedia Commons pentru a putea fi folosite ușor pe Wikipedia. Dacă monumentul nu are încă o imagine în lista monumentelor de pe Wikipedia, puteți apăsa direct pe legătura “Încarcă poză” din listă.

Pașii de urmat sunt următorii:

  • Dacă nu aveți încă un cont pe Wikipedia (în orice limbă), creați-vă unul AICI.
  • Mergeți apoi la formularul de încărcare
  • Alegeți fișierul sau fișierele pe care doriți să le încărcați și apăsați pe butonul “Upload”
  • După ce s-a terminat încărcarea, apăsați pe “Continuă” și citiți cu atenție informațiile despre licențiere
  • În ecranul următor, dați un nume sugestiv (ex: “palatul Cantacuzino Bușteni – vedere laterală”) și completați o scurtă descriere a fișierului.
  • În câmpul cod LMI introduceți codul obținut mai devreme, apoi apăsați pe “Înainte”. Felicitări! Ați reușit să înscrieți fișierul în concurs!

PREMII

Fiecare țară participantă la concursul Wiki Loves Monuments oferă propriile premii. Pentru concursul din România se vor acorda următoarele premii: Locul 1: 1000 lei; Locul 2: 700 lei; Locurile 3 – 5: 500 lei; Locurile 6 – 10: 200 lei

Consultati si articolul Aspecte legale privindfotografiile pentru Wiki Loves Monuments.

INFO

wikilovesmonuments.ro

wikilovesmonuments.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: