Cu prilejul aniversarii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara, Institutul Cultural Roman, prin Directia Generala Romanii de Pretutindeni, va organiza o serie de evenimente culturale la Chisinau, Cahul si Balti. Artisti de pe ambele maluri ale Prutului se vor întalni pe aceeasi scena si vor dedica aceste momente tinerilor, dar si publicului larg din Basarabia, în general. Parteneri: Platforma Civica Actiunea 2012 si Centrul Pro Europa din Cahul. Partener media: Romanian Global News.
Formatia Directia 5 va concerta marti, 26 martie 2013, ora 19.00, la Palatul de Cultura din Cahul si miercuri, 27 martie, ora 19.30 la Teatrul Eugene Ionesco din Chisinau. In cadrul concertului de la Chisinau va evolua si formatia Paralela 47 din Chisinau, care îsi va lansa, cu aceasta ocazie, albumul „Mar pe luna“.
La Balti, în acelasi context, va avea loc reprezentatia piesei de teatru Podu’, în regia lui Horatiu Malaele, avandu-i ca protagonisti pe George Ivascu, Horatiu Malaele si Meda Victor. Spectacolul are la baza un text de Paul Ioachim (Podul sinucigasilor) si aduce în scena, în cheie tragicomica, o farsa a existentei si absurdul ei inerent.
Sambata, 30 martie 2013, de la ora 14.00, în scuarul Teatrului de Opera si Balet din Chisinau se va desfasura o Lectie de istorie pe viu: lupta între daci si romani. Reconstituirea istorica urmareste expunerea vietii cotidiene a stramosilor neamului romanesc, o incursiune în lumea fascinanta a dacilor, redand aventura razboinicilor sarmati si a cuceritorilor romani.
Intrarea la toate aceste evenimente este libera.
Pe 27 martie 1918, Sfatul Tarii s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chisinau si a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu Romania. Pentru Unire au votat 86 din cei 135 de deputati prezenti la sedinta Sfatului Tarii. Trei s-au pronuntat împotriva, iar 36 s-au abtinut. Rezultatul votarii a fost însotit de aplauze si strigate: „Traiasca Unirea cu Romania!“. Actul de Unire fost semnat de presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet, vicepresedintele Pantelimon Halippa si secretarul Ion Buzdugan.
Proclamatia Sfatului Tarii suna astfel: „Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa Romania“.
Prim-ministrul de la Bucuresti, Alexadru Marghiloman, a declarat atunci: „În numele poporului roman si al regelui Romaniei, cu mandrie, iau act de hotararea cvasi-unanima a Sfatului Tarii. La randul meu, declar ca de azi înainte Basarabia este pentru vecie unita cu Romania“.