70 de proiecte depuse de tinerii cercetători ai TUIAȘI pentru finanțare națională

Încurajați de granturile interne oferite de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), tinerii cercetători ai instituției de învățământ superior au depus un număr mai mare de proiecte în competiția de granturi națională lansată de Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Astfel, cercetătorii TUIAȘI au depus 42 de inițiative de cercetare la categoria „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” și 28 pe segmentul „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)”.

Dată fiind competiția acerbă din țară pentru obținerea unui astfel de grant, fiind depuse aproape 1.000 de proiecte, și având în vedere că UEFISCDI va putea finanța maximum 115, TUIAȘI a decis, după cum a anunțat deja conducerea universității, acordarea a 11 granturi interne pentru a-i sprijini pe tinerii cercetători. Vor fi vizați acei tineri cercetători ce vor depune proiecte, fie pe linia TE, fie pe PD, care vor fi analizate de către UEFISCDI și care vor avea un punctaj mare în urma evaluării organismului național. Proiectele cu punctajul mai mare de 80 care, din lipsă de fonduri la nivel național, nu vor putea fi finanțate, vor intra în competiția internă organizată de Universitatea Tehnică.

TUIAȘI a decis să acopere cheltuielile de logistică și de deplasare prevăzute în bugetul fiecărui proiect, oferind suma de 10.000 de lei pentru câte un proiect. Acestea vor trebui să aibă durată cuprinsă între șase și 12 luni, iar ca rezultat cercetătorii vor avea în vedere publicarea a cel puțin unei lucrări în reviste indexate ISI cu factor de impact.

Am înțeles de la colegii mai tineri că posibilitatea obținerii unui grant intern îi impulsionează, fiind un țel destul de stimulativ. Ne-am gândit cum am putea să facem pentru a desfășura procesul cât mai transparent, așa că ne-am decis să ne folosim de evaluarea externă care este oricum anonimă și realizată în panelul de experți, pentru a suplimenta granturile interne cu încă 11. Suma este modestă, dar suntem și la începutul acestui program, sperăm să o putem crește pe viitor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIAȘI.

Proiectele depuse provin de la toate cele 11 facultăți ale universității și mizează pe direcțiile majore de cercetare definite în prezent, în domenii precum ITC (Internet and Communcations), comunicații, energie, mediu, nanotehnologii și tehnologii avansate.

Granturile interne de cercetare sunt un alt punct din planul strategic al universității, propus în concordanță cu proiectul managerial al echipei pe care o coordonez, implementat în acest an al mandatului. Prin aceste granturi dorim să formăm și să dezvoltăm capacitatea competițională a colegilor tineri, dorim să susținem financiar ideile deosebite ale acestora, să susținem prezentarea lor, de către autori, la manifestări științifice de renume, precum și să creștem contribuția tinerilor la «zestrea» inventivă a Universității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Proiectele depuse de către cercetătorii Universității Tehnice au mers către valorile maxime ce pot fi oferite de către UEFISCDI, 450.000 de lei, pentru tinerele echipe, și 250.000 de lei pentru proiectele pe cercetare postdoctorală.

INFO

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

www.tuiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: