5yM – În gura Marelui URS @Ana Maria Lemnaru

”În gura Marelui URS” , Ana-Maria Lemnaru la Galeria Meru [ noul spațiu ] 3 octombrie 2018, orele 19:00-21:00. La deschiderea expoziției va avea loc și lansarea la Iași a cărții cu același nume. O nuvelă grafică, publicată la Editura Manuscris, despre care ne va vorbi editoarea Maria Axinte care este și fondator al Memorialul Închisoarea Pitești.

Partea centrală a expoziției este un roman grafic cu o poveste documentar-ficțională inspirată după evenimentele petrecute într-o închisoare a copiilor și a adolescenților considerați nedemni de dictatura comunistă instaurată după anul 1945 în România.

O parte dintre aceștia au fost ANCHETAȚI chiar în subsolul Casei Dimitrie Ghica care găzduiește MERU, unde a fost sediul Securității între anii 1950-1952.

În momentul în care am împrumutat evenimente din istorie pentru realizarea acestui roman grafic, am făcut-o pentru a crea o trezire în noi înșine, pentru conștientizare și responsabilitatea umană față de cei care au murit sau au supraviețuit dar și pentru generațiile viitoare. Acceptarea unor răni din trecut ne reamintește că purtăm o dotarie socială și intelectuală de a păstra memoria locului și a timpului prin prisma unor lecții învățate.

Toate experiențele de viață sunt unice și importante, iar parcursul unei națiuni este de cele mai multe ori tumultos, cu părți luminoase și umbrite, cu oameni ce au avut de pierdut sau câștigat de pe urma sistemului.

Acest gând m-a determinat pe mine alături de generația din care fac parte să evităm poziția de victime pasive ale unui context precar politic, economic și în special artistic. Situația a stârnit în noi dorința de a valorifica ce este mai bun din această experiență și de a descoperi modele reale și situații care să ne inspire și motiveze în realitatea contemporană.

Prin urmare, obiectivul este recuperarea istoriei recente a societății românești din a doua jumătate a secolului trecut, ca spirit care trece de aspectele cronologice și politice, care se transformă, reinventrează și permanent se adaptează noilor realități.” A.M.L.

Ana-Maria Lemnaru (n. 1993, Piatra Neamț) a absolvit în 2017 Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași , specializarea Grafică.

În decursul timpului a ilustrat literatură și a făcut scurtmetraje de animație. Aspiră să devină un artist care să pună în valoare puterea poveștilor în educație și dezvoltare socială. În viziunea sa, arta este o formă de a oferi realități originale, profunde și valoroase oamenilor din jurul nostru.

Fiind născută în România, Ana a avut prilejul de a reflecta asupra contextului precar politic și social al țării. Prin proiectul pe care îl propune a căutat un mod de a dezvolta mecanisme pentru sedimentarea unui spirit critic și reflexiv, prin recuperarea memoriei traumatice a trecutului recent, scoțând la iveală situații care să ne inspire în realitatea contemporană.

5yearsMeru + 2yearsClubulCreatorilor. 7 ani alături de voi și 5 ani de când s-a lansat Meru Iaşi pe care îi aniversăm cu artă printr-o serie de evenimente. Meru Iași este un Hub Cultural Independent aflat într-o clădire istorică ce susține activitatea creativă locală și diversitatea culturală prin galerii de artă, ateliere pentru artiști, rezidențe artistice și o cafenea, toate sub umbrela unui ONG.

INFO

Meru Iasi

Bd. Carol I,nr. 3, Casa cu pasaj, Et. 1

www.facebook.com/MeruIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “5yM – În gura Marelui URS @Ana Maria Lemnaru”

  1. Eduard Antoniu says:

    Probabil, justificat, titlul ales parafrazeaza pe cel al albumului Phoenix din ’99.

Scrie un comentariu: