Pe data de 5 octombrie 2018, de la ora 18.00 se lanseaza GANGUL REPETENȚILOR @Meru. Gangul Repetenților este un microspațiu public care creează noi sinergii locale, un concept Meru Iași.
Numele ~Gangul Repetenților~ s-a transmis printre studenți de la generație la generație. S-a propagat în anii 1950-1952 când Securitatea și-a stabilit sediul la parterul clădirii și aparatul de cenzură aducea la interogatoriu oponenții sistemului, printe ei mulți studenți. Pe lângă interogatoriu și, de multe ori tortură, studenții erau amenințați cu repetenția sau exmatricularea.
Acest spațiu al interacțiunii și liberei exprimări se deschide, dupa mai bine de 65 de ani, cu un mix de proiecte senzoriale și interactive:
- George Rosu, Cluj -Necunoscuta X din cusătura tradițională românească –
- Otilia Chitic & Cristian Rotundu – Lighting Outdoor Design – Vinyl DJ Set –
George Roșu: Necunoscuta X din cusătura tradițională românească
”Trăim vremuri în care ne mândrim și ne lăudăm cu bogata tradiție și cultură națională primită ca dar din strămoși. Omitem însă cu intenție, uneori, că acei stămoși pe care îi descriem ca pe inventatorii hărniciei și inteligenței, nu sunt doar români, ci și nemți, unguri, romi, evrei, turci, greci, sârbi etc.
Pozăm în costume naționale, dar nu știm nimic despre simbolurile cusute în ele. Ia a devenit o uniformă a țoapismului și o emblemă a kitschului de care și Chiriței i-ar fi rușine.
Rostim cu ipocrizie vorbe mari despre țară și identitatea noastră ca neam, dar sistemul de învățământ e o glumă proastă iar cel de sănătate o fabrică de bacterii. Amestecăm istoria cu religia și ignorăm logica și bunul simț. Fluturăm drapelul și icoane ortodoxe la filme pe care nu le înțelegem, dar nu știm câte strofe are imnul și nici cine l-a scris.
Acuzăm Europa că ne strică valorile, dar îi luăm banii mințind-o cu hârțoage și birocrație. Ne felicităm pentru 100 de ani de existență, dar nu amintim de Pogromul de la Iași în școală. Și asta nu de rușine, ci din ipocrizie.
Ne ascundem homofobia sub masca omului smerit și cu frică de Dumnezeu, a părintelui preocupat de educația copiilor săi, dar îi batem și îi abuzăm pe ei și pe mamele lor.
SUNTEM UN POPOR CU MASCĂ .” G.R.
George Roşu, n. 1982 în Braşov, trăieşte şi lucrează în Cluj-Napoca. Foloseşte cuvântul ca material şi conturul ca suport al acestuia. Consideră că umorul face parte din istoria artei şi îl foloseşte în lucrările sale. Deşi e uneori încadrat la ilustratori, artistul nu crede că etichetele trebuie să fie atât de clare şi este tot mai prezent în expoziţii şi evenimente de artă contemporană. Este co-fondator al spaţiului de artă RAFT.
5yearsMeru + 2yearsClubulCreatorilor. 7 ani alături de voi și 5 ani de când s-a lansat Meru Iaşi pe care îi aniversăm cu artă printr-o serie de evenimente. Meru Iași este un Hub Cultural Independent aflat într-o clădire istorică ce susține activitatea creativă locală și diversitatea culturală prin galerii de artă, ateliere pentru artiști, rezidențe artistice și o cafenea, toate sub umbrela unui ONG.
INFO
Meru Iasi
Bd. Carol I,nr. 3, Casa cu pasaj, Et. 1