5 iunie – Ziua Mondială a Mediului la Iaşi

afis - ro- A3 - parteneri-page-001

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului 5 iunie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi şi partenerii săi vă invită la Expoziţia interactivă „Ce faci TU pentru un mediu mai curat!” din Atrium Palas Mall şi la Biblioteca Centrală Universitară Iaşi pentru vernisajul Expoziţiei de Carte de Mediu alături de cea cu produse realizate din deşeuri – “Use Your Waste”.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi  anunta ca din motive obiective expoziţia “Ce poti face tu pentru un mediu curat!” din Atrium Palas a fost anulată.

De Ziua Mondială a Mediului 2015, comunitatea globală face promisiuni care să sprijine consumul durabil în viaţa de zi cu zi prin reducerea risipei de apă, energie şi alimente. Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi vă invită să vă alăturaţi acestei iniţiative prin expoziţia interactivă „Ce faci TU pentru un mediu mai curat!” ce va avea loc în perioada 5-7 Iunie 2015 în Atrium Palas Mall. Vizitatorii vor putea să îşi ia un anagajament pentru un stil de viaţă durabil, o promisiune pentru mediu care rămâne pe panourile expoziţiei şi îi inspiră pe cei din jurul lor.

Dacă ar fi să faceţi un singur lucru, care ar fi acela? De exemplu, colectaţi selectiv electrocasnicele vechi! Fiind reciclate, ajutaţi la reducerea celor 20 până la 50 milioane de tone de deşeuri electrice şi electronice care ajung anual în depozitele de deşeuri din întreaga lume. Sau reparaţi conductele defecte! Puteţi economisi în medie 38.000 l de apă/an. Imaginagi-vă dacă 7 miliarde de oameni ar face la fel!

Expoziţia şi-a propus să contribuie la conştientizarea ieşenilor asupra importanţei acţiunii individuale în realizarea de schimbări pozitive pentru mediu şi responsabilizarea cetăţenilor prin asumarea de angajamente individuale care să reducă impactul propriu asupra naturii.

Tot vineri, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Iaşi sunt prezentate două expoziţii inedite dedicate Zilei Mondiale a Mediului. La etajul I este pregătită Expoziţia de Carte de Mediu, iar în spaţiul expoziţional din Cupolă, atenţia vă este reţinută de obiectele realizate de către copiii din grădiniţele şi şcolile ieşene din materiale reutilizate pe care de obicei le aruncăm. Expoziţiile sunt deschise până pe 12 iunie 2015.

Evenimentele au loc în cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Mediului la Iaşi, un program informativ-educativ prin care APM Iaşi şi partenerii săi marchează în perioada 22 mai – 12 iunie 2015 două dintre cele mai importante zile din calendarul evenimentelor de mediu: 22 mai – Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice şi 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului.

Alte evenimente vin să completeze acest program: Concursul regional “Investigatori de Mediu” la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi, Expoziţie de obiecte din deşeuri reutilizate la Ateneul Tătăraşi, concursul de fotografie Fotomaraton şi evaluări Eco-Şcoală. Programul detaliat poate fi consultat AICI

Iniţiatori şi parteneri în acest program sunt: Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, Centrul Europe Direct Iaşi, Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă, Institutul Francez Iaşi, Palas Mall, Şcoala “B.P.Haşdeu” Iaşi, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi, Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” Iaşi, Colegiul Tehnic “D. Leonida” Iaşi, Ateneul Tătărași.

DESPRE

Celebrată în fiecare an pe 5 iunie, Ziua Internaţională a Mediului reprezintă pentru fiecare oportunitatea de a realiza că avem responsabilităţi faţă de mediu și că trebuie să devenim agenți ai schimbării. Bunăstarea omenirii, a mediului, precum și funcționarea economiei depind în cele din urmă de gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei. Și totuși, evidenţele arată că oamenii consumă mult mai multe resurse naturale decât poate planeta asigura în mod durabil, şi uneori chiar mai mult decât ar avea nevoie.

Multe dintre ecosistemele Pământului se apropie de puncte critice de epuizare sau de schimbări ireversibile, determinate de creșterea numărului de locuitori ai planetei și de dezvoltarea economică. Până în 2050, în cazul în care consumul şi producția actuală rămân aceleași și cu o populație în creștere estimată la 9,6 miliarde, vom avea nevoie de trei planete pentru a ne susține modul de viață.

Tema din acest an este:  7 Miliarde de visuri. Osingură planeta. Consumă responsabil.

Un stil de viaţă în  limitele planetei noastre reprezintă strategia cea mai promiţătoare pentru a asigura un viitor sănătos. Prosperitatea oamenilor nu trebuie să afecteze planeta. Un stil de viaţă durabil presupune să realizăm mai mult şi mai bine cu mai puţin; înseamnă să conştientizăm că dezvoltarea economică nu este în mod necesar însoţită de creşterea ritmului de utilizare a resurselor naturale şi de impact asupra mediului.

INFO

www.anpm.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “5 iunie – Ziua Mondială a Mediului la Iaşi”

  1. Hartie plantabila says:

    Prin ceea ce facem, sustinem un stil de viata responsabil si sanatos si protejarea mediului inconjurator. Consuma responsabil.

Scrie un comentariu: