5 ani de LSRS, 5 ani de excelentă academica

1000 de invitati — personalităti din mediile academic, cultural, public si privat, studenţi şi absolvenţi români si membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 8 ianuarie 2014, la Palatul Parlamentului, Sala Alexandru Ioan Cuza, pentru a premia si recunoaste excelenta academică. Liga Studentilor Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată si 5 ani de activitate.

Putem spune cu mândrie că Liga s-a impus prin rezultate incontestabile. Continuăm să credem, cu tărie, că România de mâine depinde de generatia tânără de astăzi. Ei sunt deja o fortă si un mecanism pentru schimbare pozitivă în România. Dragi prieteni, fiecare dintre voi – premiantii si finalistii Galei LSRS, voluntarii Ligii, sustinătorii si partenerii Ligii prezenti aici în sală, si cei peste 8200 de membri LSRS – sunteti tot atâtea motive de sperantă pentru viitorul României”, a afirmat Dan Nechita, noul Presedinte al Ligii Studentilor Români din Străinătate.

Sebastian Burduja, membru fondator si Presedinte de Onoare al Ligii Studentilor Români din Străinătate, a lansat un apel la unitate către tinerii români de pretutindeni: „Gala LSRS aduce acasă, în sufletele noastre, energia a sute si mii de tineri români din întreaga lume. România are nevoie de voi – voi, liderii autentici care vã distingeti nu prin functii, ci în primul rând prin trei valori fundamentale: competentã, caracter si pasiune. Anii care urmeazã trebuie să fie un semnal cã România este pregatitã pentru voi, adevãratii lideri – liderii cu viziune, care gândesc pozitiv si actionează cu energie si competentã, pentru binele comun. Astãzi mai mult ca oricând avem nevoie de un pact al tinerilor, un pact pentru actiune. Numai astfel România se va ridica, si vã invit sã îl construim împreunã în lunile si anii care vin. Împreunã, uniti, mergem înainte!

În deschiderea serii, Imnul National a fost interpretat de tenorul Vlad Mirită, primul solist român crossover. De asemenea, pe parcursul serii, Classic Beat Orchestra a oferit publicului momente artistice de exceptie.

Invitati. Alături de finalisti, câstigători, voluntari, studenti si absolventi, printre reprezentantii  mediillor academic, cultural, public si privat amintim pe: Domnul Presedinte al Academiei Române Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc, Domnul Ministru al Afacerilor Externe Titus Corlătean, Domnul Ministru Delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David, Domnul Secretar de Stat Dr. Raed Arafat, Domnul Lilian Zamfirescu, Presedinte al Institutului Cultural Român, Domnul Mircea Tudor, Domnul Prof. Univ. Dr. Dan Dediu, Domnul Justin Capră, Doamna Gabriela Szabo, Domnul Mircea Geoană, Domnul Florin Codre, Domnul Prof. Univ. Dr. Adrian Gheorghe, Excelenta Sa Domnul Ambasador al Austriei la Bucuresti Michael Schwarzinger,  Excelenta Sa Domnul Ambasador al Olandei la Bucuresti Matthijs van Bonzel.

Premierea unor tineri de exceptie. La Gala Studentilor Români din Străinătate s-au oferit 10 premii studentilor români cu rezultate exceptionale, astfel:

  • Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Diana Danciu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
  • Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Mircea Cimpoi (Universitatea Oxford, Marea Britanie).
  • Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Luca Victor Iliesiu (Universitatea Princeton, SUA).
  • Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Ioana Literat (Universitatea , SUA).
  • Studentul Anului de pe Alte Continente – Marius Wamsiedel (Universitatea Hong Kong, China).
  • Studentul Român Erasmus al Anului – Andra-Maria Buta (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca).
  • Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Ana Maria Vîjdea (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca).
  • Studentul Anului în România – Sorina Lupu (Universitatea Politehnica din Bucuresti).
  • Premiul Special în Arte „Sergiu Nicolaescu” – Sînziana Mircea (Universitatea de Muzică si Dans din Köln).
  • Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Sonia Cristina Coman (Universitatea Columbia, SUA) cu specializare în artă franceză.

Sonia Cristina Coman este artist plastic, poet si dramaturg si a avut deja numeroase expozitii personale si de grup precum cele din cadrul Golden Leaves Gallery, Loeb Drama Center, Dervent Museum si multe altele. A publicat în reviste de specialitate pe plan international, iar una dintre piesele ei de teatru a fost pusă în scenă în Statele Unite si în Slovenia. Poeziile ei de tip haiku, tanka si renku au primit importante distinctii atât în Japonia, cât si în alte tări.

Distinctii speciale. În cadrul celei de-a cincea editii a Galei,, Liga Studentilor Români din Străinătate a oferit Domnului Sergent Major Daniel Porumb distinctia LSRS „Eroism, devotament si demnitate”, în semn de profundă admiratie si statornică recunostintă pentru dragostea de tară, curajul remarcabil si eroismul de care a dat dovadă de-a lungul activitătii sale si pentru lectia de demnitate pe care o oferă studentilor si absolventilor români de pretutindeni. De asemenea, tânărului Ionut Budisteanu i-a fost oferită distinctia LSRS pentru Merite Academice Deosebite. Ionut a conceput si creat un sistem pentru maşini autonome, pentru care a câstigat în 2013 marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair, cel mai mare concurs preuniversitar de stiintă si inginerie din lume. Până în prezent, Ionuţ a participat la peste 130 de concursuri naţionale şi 18 concursuri internaţionale din 11 ţări.

La finalul serii, Domnului Presedinte al Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc i-a fost înmânată o distinctie simbolică ca semn de înaltă recunostintă si pretuire pentru sprijinul constant oferit LSRS de la lansarea Ligii si până în prezent.

În premieră la Gala Studentilor Români din Străinătate, invitatii au putut admira lucrări deosebite în cadrul expozitiei de artă Reciprocus, organizată de Florean Art Museum în colaborare cu LSRS.

Evenimentul s-a desfăsurat sub Înaltul Patronaj al Presedintelui Camerei Deputatilor, Domnul Valeriu Stefan Zgonea. LSRS multumeste voluntarilor implicati în echipa de organizare si totodată Centrului International de Conferinte de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al patrulea an consecutiv Gala Studentilor Români din Străinătate.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2014 este un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: BRD Groupe Société Générale, Agentia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formării Profesionale, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, British Council, Renault, Voicu&Filipescu, DEFIGO, CEC Bank.

Parteneri logistici: Qual Media Group, Hotel IBIS Gara de Nord, Quartz Film, Aqua Carpatica, Ursus, Silviu Pal Photography.

Parteneri media: Radio România International, Radio România Cultural, Radio Transilvania, Adevărul, Realitatea.net, Evenimentul Zilei, Ziare.com, Business24, Expres National, Artout, CasaMia TV, AcademicLink, Edu-News, România Pozitivă, Studentie.ro, OnlineStudent, Evenimente Studentesti, Știri ONG.

Sustinem si ne sustin: Campus France, Fulbright, Rotary, Rotaract Triumph, Rotaract, Inspire Group, Teach for Romania, Succes pentru România, Akcees, Student Sport, Benetone Band, Organizatia pentru Dezvoltarea Afacerilor în Societate (ODAS), AIESEC, UEFISCDI, Florean Contemporary Art Museum, Classic Beat Orchestra, CRREDAE, SmartLink Communications, Institutul European din România, Europe Direct Bucuresti, ANOSR, USASE, USR.

INFO

www.lsrs.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: