3 pasi pentru un ten fara acnee. Act Smart, Be Cool!

Campania Act Smart, Be Cool! lansată în 2011 de SRMEDCC (Societatea Română de Medicină Estetică si Dermatologie Cosmetică si Chirurgicală) a facilitat întâlnirea directă a peste 3.000 de adolescenti cu medici dermatologi în cadrul seminariilor desfăsurate în Bucuresti, Sibiu, Pitesti, Iasi, Ploiesti si Constanta. La seminarii, tinerii au aflat care este ritualul corect de îngrijire a unui ten acneic, care sunt miturile de care nu ar trebui să asculte si de ce este importantă consultarea unui medic dermatolog.

Am fost încă de la început implicat în campanie deoarece mi s-a părut foarte necesară având în vedere ideile preconcepute ale  pacientilor cu acnee care vin la cabinet. Împreună cu colegii mei care au sustinut seminarii, am încercat să dăm sfaturi si să desfiintăm mituri în discutii fată în fată cu adolescentii pentru că întâlnirea cu medicii specialisti poate însemna schimbarea unor comportamente bazate pe mituri. Sperăm să continuăm acest demers si în 2014.” afirmă conf. doctor Cătălin Popescu.

3 pasi pentru un ten fără acnee

  • 1.    Curătarea corectă a tenului

Curătarea tenului are rolul de a debarasa pielea de sebum, transpiratie, bacterii si murdărie. Filmul hidrolipidic natural, adică stratul subtire de apă si grăsime naturală care scaldă celulele superficiale ale pielii si protejează pielea, trebuie să fie respectat deoarece multe dintre tratamentele antiacneice usucă excesiv pielea. Spălarea frecventă si prea agresivă poate irita pielea si agrava acneea inflamatorie.

Curătarea tenului trebuie să aibă loc în fiecare dimineată si seară, cu apă căldută, respectiv cu o lotiunea de curătat recomandată de medic, conform tipului de piele. Tenul poate să fie curătat si în timpul zilei, de exemplu, după eforturi fizice care duc la transpiratie. Folosirea unui săpun obisnuit din comert sau a unui prosop pentru exfoliere nu este recomandată în cazul tenului cu probleme pentru că poate înrăutăti leziunile.

  • 2.    Nu dati importantă miturilor

Acneea este cea mai răspândită afecţiune de piele cu care se confruntă circa 80% dintre tineri şi 5% dintre adulţi. Aceasta apare din cauza schimbărilor hormonale care au loc la vârstă pubertăţii si se vindecă prin tratament corespunzător, adecvat fiecărei persoane în funcţie de tipul de piele.
O dietă restrictivă, expunerea prelungită si neprotejată la soare sau înăsprirea igienei personale nu vor duce la vindecarea acneei.

  • 3.   Consultă un medic specialist

Vizita la medicul dermatolog ar trebui să fie primul pas atunci când tenul dă semne de acnee. Un medic dermatolog va putea să facă o analiză competentă a tenului, a tipului de acnee si va putea prescrie tratamentul un tratament personalizat. Pentru elevi si studenti, tratamentul acneei este gratuit, fiind compensat de Ministerul Sănătătii.

În 2013, campania „Act smart, Be cool!” s-a axat pe seminarii realizate în 4 orase ale tării, în încercarea de a stabili un dialog cu cât mai multi tineri. Peste 500 de adolescenti cu vârste cuprinse între 12 si 16 ani au discutat cu medici dermatologi în scoli si licee din Iasi, Constanta, Pitesti si Ploiesti. În paralel, informatii supervizate de medici dermatologi se află si pe site-ul interactiv www.getcool.ro.

Pentru al doilea an consecutiv, ambasadorul campaniei a fost Liviu Teodorescu, fost component al trupei Lala Band si participant Vocea României.

Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC), afiliată la Uniunea Societătilor de Medicina Estetica din anul 2000 şi la Societatea Internaţională de Chirurgie Dermatologică se implică activ în semnalarea şi dezbaterea problemelor de dermatologie cosmetică si chirurgicală, organizând anual Conferinţa Naţională.

INFO

Act Smart, Be Cool!

www.getcool.ro

www.facebook.com/GetCool.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: