25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, concert vocal-simfonic

concert-filarmonica-iasi-28 noiembrie 2014-01FILARMONICA „MOLDOVA”
în colaborare cu
DEUTSCHES KULTURZENTRUM din IAȘI
anunță
Concert vocal-simfonic organizat în cadrul proiectului ACHTUNG KLASSIK!
Requiem Æternam…
25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

            Pe 9 noiembrie anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, ce diviza Germania și Europa în două. Concertul vocal-simfonic dirijat de maestrul Ulrich Backofen este dedicat acestui moment aniversar deosebit, onorând totodată memoria victimelor regimului totalitarist.

Concertul va avea loc în data de 28 noiembrie 2014, orele 19.00, în sala de spectacole a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”.

Orchestra simfonică

Corul academic „Gavriil Musicescu”

Dirijor: Ulrich Backofen, Germania

Dirijorul corului: Doru Morariu

Soliști :

Cristina Grigoraș, soprană

Octavian Dumitru, bas

PROGRAM

Johannes Brahms – Ein deutsches Requiem pentru soliști, cor și orchestră, op. 45

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii, str. Cuza Vodă nr. 29.

Sunt valabile abonamentele cu nr. 9.

Relații la tel. 0332-882.025, e-mail: secretary@filarmonicais.ro

DESPRE

  • Născut la Dresda (capitala landului german Saxonia-Anhalt) și fascinat încă din copilărie de muzica saxonă și cehă, Ulrich Backofen a fost între 1993-2002 director al Festivalului de Muzică de la Dresda. Din 1985, conduce, în calitate de dirijor invitat, numeroase orchestre germane, austriece, elvețiene, central și est-europene.

În ultimii ani, dirijează tot mai des orchestre cunoscute din noile țări membre ale UE: Bulgaria (Plovdiv), Estonia (Tallinn), Lituania (Liepaja), Polonia (Krakow, Katowice, Lodz, Lublin, Rzeszow), România (Arad, Oradea, Timișoara).

Născut în 1951 la Reşiţa, Doru Morariu a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Din noiembrie 1990, Doru Morariu a devenit dirijor al Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași. Prin prezenţa sa la pupitrul Corului academic al Filarmonicii, ansamblul artistic ieşean a devenit unul dintre primele în ierarhia valorică românească.

Înzestrat cu un autentic talent muzical, cu o deosebita capacitate de comunicare artistică, eficienţă şi entuziasm, dirijorul Doru Morariu reprezintă o incontestabilă personalitate artistică în viaţa muzicală românească actuală.

  • Cristina Grigoraș a absolvit Universitatea de Arte George Enescu Iași, la clasa prof. Adriana Severin (2004).

S-a perfecționat totodată la cursurile de interpretare susținute de Mariana Nicolesco (Hariclea Darclée, Brăila 2011), Viorica Cortez (Iași, 2010), Alain Nonat din Canada, Cristian Mihăilescu (Brașov, 2008) și Andreas Weller din Germania (Iași, 2001).

A obținut numeroase premii naționale, printre care Premiul special la Concursul Internațional Sabin Drăgoi (Timișoara, 2009), Premiul Georges Bizet oferit de Georges Bizet Association France la Concursul Internațional de operă franceză (Brașov, 2008), etc.

Repertoriul său, deja bogat, cuprinde partituri de operă, vocal-simfonice și de lied.

Din 2012 Cristina Grigoraș este solistă a Operei Naționale Române din Iași.

  • Octavian Dumitru și-a făcut studiile la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, clasa prof. Corneliu Solovăstru.

Între 2002-2004 a fost membru al corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii Moldova, devenind apoi solist al Operei Naționale Române din Iași.

A participat la diverse cursuri de interpretare cu soprana Mariana Nicolesco (2008 și 2013), Ionel Pantea, Viorica Cortez (2010), Corneliu Murgu (2008), Theodor Coressi (2003).

Este laureat cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor la Concursul Național de Interpretare a Lied-ului Românesc din  Brașov (2009) și Premiul al II-lea la Concursul Național de Interpretare a Lied-ului Românesc, Brașov (2008).

Octavian Dumitru este deja cunoscut pentru aparițiile solistice pe scena Operei din Iași, precum și pentru colaborările în programe vocal-simfonice la Filarmonică.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: