24 ianuarie: Unionistii de azi aduc un omagiu unionistilor de altădată

Susţinătorii unirii cu Basarabia vor marca ziua de 24 ianuarie prin hore, concerte, flash-mob-uri si arborarea drapelului tricolor în mai multe orase ale tării.

Voluntarii Platformei unioniste Actiunea 2012 din Focsani vor întinde o horă a unităţii vineri, de la ora 15:00, la Obeliscul din Piata Unirii. Prin intermediul acestei manifestatii, unionistii de astăzi aduc un omagiu făuritorilor Micii Uniri si vor semnala necesitatea reîntregirii nationale, prin unirea României cu Republica Moldova.

Reprezentantii filialei Iasi a coalitiei de asociatii Actiunea 2012 si simpatizantii acesteia se vor alătura evenimentelor organizate vineri de Primăria orasului cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La ora 10:30, la bustul lui Alexandru Lăpusneanu, participantii la manifestatiile festive vor afisa bannere cu mesajul ,,Basarabie e România” si steaguri tricolore. Sărbătoarea va include momente folclorice sub genericul ,,Noi suntem români”, o masă traditională si un spectacol de torte pe traseul Piata Unirii-Grădina Palas.

Bucurestenii se vor prinde într-o horă a Unirii tot vineri, de la ora 19:00, la monumentul kilometrul 0 din faţa Bisericii Sf. Gheorghe Nou. La kilometrul 0 al Bucureştiului sunt notate denumirile provinciilor istorice ale României – Muntenia, Ardeal, Moldova, Dobrogea, Basarabia, Oltenia şi Bucovina, precum şi distanţele până la principalele oraşe româneşti, inclusiv cele aflate în actuala Republica Moldova.

La Chisinău, militantii pentru Unire se vor întâlni pe 24 ianuarie la ora 10:00, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Sectorul Botanica si apoi vor distribui gratuit lucrarea ,,Sub jug străin” în tot orasul, începând din scuarul Gării Feroviare. Totodată, membrii Platformei unioniste Actiunea 2012 vor marca 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească si în alte orase, prin acţiuni similare.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

INFO

www.actiunea2012.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: