23 august – Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului si Nazismului

Data de 23 august 1939 reprezintă unul dintre momentele simbolice ale secolului XX, secolul celor mai mari crime si drame din istoria omenirii. Din initiativa Retelei Europene pentru Memorie si Solidaritate a fost lansată insigna „Remember. August 23”, menită să ne amintească de victimele regimurilor totalitare.

Insigna poate fi comandată sau poate fi descărcată în versiune electronică de pe pagina de internet enrs.eu/august23. Organizatorii acestei actiuni încurajează distribuirea si popularizarea semnului comemorării milioanelor de victime ale sistemelor totalitare din veacul al XX-lea, în culorile maro si rosu. Anul acesta, celebrarea Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului si Nazismului va avea loc în Lituania.

Insigna, cu o panglică neagră, pe fundalul unei fotografii care prezintă soldati sovietici si soldati hitleristi înfrătiti, a fost creată pentru a ne aminti consecintele tragice ale pactului semnat la 23 august 1939 de ministrii, Joachim von Ribbentrop si Viaceslav Molotov. Prin acest pact, Germania hitleristă si Rusia stalinistă au realizat împărtirea unei mari părti a Europei. La Pact a fost anexat un Protocol aditional secret, ale cărui tragice consecinte au fost, printre altele, lichidarea statului polonez si ocuparea unei părti a teritoriului României de către Uniunea Sovietică. După lagărele de concentrare, gulagurile, lagărele de muncă fortată si crematoriile, a urmat războiul rece. Un gest simbolic de opunere împotriva realitătii lumii împărtite de cortina de fier l-au constituit demonstratiile organizate în Vest de emigrantii din tările blocului sovietic, chiar în ziua de 23 august.

Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului si Nazismului a fost proclamată de Parlamentul European la 23 septembrie 2008, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor si exterminărilor în masă, precum si pentru întărirea bazelor democratiei si consolidarea păcii si stabilitătii în Europa. Anul acesta, ministrii de justitie si reprezentatii ministerelor se vor întâlni cu tineri din tările europene în Lituania, la Vilnus, Trakai, Ponary si Druskininkai.

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului si nazismului a fost celebrată pentru prima dată la 23 august 2011 la Varsovia, sub patronatul presedintiei poloneze. Cu această ocazie, a fost adoptată „Declaratia de la Varsovia”. Semnatarii ei atrag atentia asupra necesitătii de reîmprospătare a memoriei cetătenilor europeni cu privire la consecintele dezastruoase, cu care s-au soldat actiunile regimurilor totalitare si invită Uniunea Europeană la actiuni de sprijinirea cercetărilor si documentării cu privire la crimele săvârsite de aceste regimuri. Anul trecut, comemorarea a avut loc în Ungaria.

Reteaua Europeană pentru Memorie si Solidaritate este o initiativă internatională care are ca scop promovarea cercetării, strângerii de documente si răspândirii cunostintelor legate de istoria Europei secolului al XX-lea, precum si abordarea modurilor, în care este percepută istoria, vizând perioadele de dictatură, război si rezistentă fată de opresori. Membre ale Retelei sunt institutii din Germania, Polonia, Slovacia si Ungaria (în curând si România). Austria si Cehia au statut de observator.

INFO

www.enrs.eu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: