2014, cel mai bun moment pentru achizitionarea unei locuinte

Anul 2014 începe, în premieră de la declansarea crizei, cu o serie de semne clare conform cărora în următoarele 12 luni principalii actori si indicatori economici din piata imobiliară vor fi de partea persoanelor aflate în căutarea unei locuinte.

Pentru prima oară în România ultimilor 10 ani, creditele ipotecare în RON sunt mai ieftine decât cele în euro. Această evolutie, alături de alti factori, transformă anul 2014 în cel mai bun moment pentru achizitionarea unui apartament.

1.    Creditele în RON, mai ieftine decât cele în euro
Dacă până în prezent creditul în euro s-a dovedit mai rentabil decât cel în monedă natională, la începutul anului 2014 asistăm, în sfârsit, la o schimbare. B.N.R. a dat startul sustinerii puternice a împrumuturilor în LEI în cursul anului 2013. Luând în calcul scăderea indicelui ROBOR la trei luni până la sub 2%, la care adăugăm celelalte comisioane, ajungem la un cost al creditului în lei în jur de 5,7%, comparativ cu aproape 6%, la cât se ridică unul similar în euro, conform calculelor specialistilor. De exemplu, pentru un credit de 40.000 euro pe 30 de ani, rata lunară în lei este de 950 lei, iar în euro, 990 lei (echivalentul a 220 euro). În plus, în cazul unui credit în monedă natională, eliminăm riscul valutar si pericolul de a scoate lunar bani în plus din buzunar doar din cauza cresterii cursului euro.

2.    Apetit pentru creditare, în crestere din partea băncilor
În ultima perioadă, asistăm la o deschidere tot mai mare a băncilor de acordare a creditelor. În plus, acestea au lansat produse standard de creditare în lei tot mai avantajoase, comparabile ca nivel al ratei lunare cu cea generată de un credit prin programul Prima Casă, unele dintre acestea având inclusiv dobândă fixă în primii ani. Măsura B.N.R. prin care rezervele minime obligatorii ale băncilor au fost reduse a suplimentat considerabil fondurile detinute de bănci pentru acordarea de împrumuturi în 2014. În acelasi timp, tot mai multi reprezentanti ai pietei imobiliare si ai pietei creditelor transmit mesaje pozitive privind evolutia acestui domeniu, cel mai activ sustinător fiind însusi Mugur Isărescu, guvernatorul B.N.R.

3.    Fondurile pentru Prima Casă, suplimentate
Anul 2014 a venit cu vesti bune si pentru acei cumpărători care nu îsi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondurile pentru programul Prima Casă au fost suplimentate la început de an cu încă 1,2 miliarde RON, la care se adaugă si sumele rămase neutilizate în 2013. În total, un plafon total de peste 2 miliarde lei, garantii suficiente, cel mai probabil, pentru următoarele sase luni.

4.    Preturile nu mai scad, piata locală se stabilizează
Criza care a dominat piata imobiliară în ultimii 5 ani pare să nu îsi mai facă simtită prezenta atât de puternic în ultima perioadă. Preturile locuintelor sunt acum cu aproape 50% mai mici decât în 2008, dar nu mai sunt semne de scădere, ajungându-se la un prag minim, iar deprecierile din ultimul an fiind mai degrabă niste fluctuatii normale, decât de o tendintă descrescătoare.

5.    Rata unui credit, mai mică decât chiria
Acest an pare a fi potrivit pentru achizitionarea unei locuinte inclusiv pentru cei care, până în prezent, au locuit cu chirie. În contextul scăderii costurilor pentru un credit, dar si a unei stagnării a pietei închirierilor, rata unui credit pe 30 de ani pentru un apartament de două camere în Bucuresti se poate învârti în jurul a 250 euro/ lună, pe când chiria pentru un apartament similar ajunge la aproximativ 300 euro.

6.    Dispozitie sporită a clientilor pentru cumpărare
Revenirea usoară, dar sigură a pietei este sustinută si de alti factori: numărul de tranzactii imobiliare este în crestere de la an la an, iar cererea de locuinte reapare în piată. Începând cu 2009, cei interesati de achizitionarea unei locuinte au asteptat si sondat piata, iar acum, în baza economiilor din ultimii ani, sunt dispusi să investească într-un apartament.

Resimtim din 2013 o piată în crestere si ne dorim să venim în întâmpinarea clientilor. Numărul interactiunilor cu potentialii cumpărători, precum si cel al tranzactiilor a crescut în ultimul an cu 25%”, declară Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama.

7.    Oportunitate de upgrade a vechii locuinte
Contextul existent la acest moment pe piata imobiliară pune, totodată, la dispozitia clientilor o paletă largă de tipuri de apartamente, compartimentări sau zone în care se află imobilul. De aceea, această perioadă este una favorabilă pentru cei care intentionează să facă un upgrade de la vechea locuintă si să se mute într-un apartament nou, dintr-un ansamblu rezidential, cu un număr similar sau mai mare de camere.

Despre Adama: Adama este un dezvoltator de top, activ în România, Moldova, Ucraina şi Turcia.  Compania a construit până în prezent peste 1650 de apartamente si câteva zeci de mii de metri pătrati de spatii comerciale si birouri, în cadrul a numeroase proiecte finalizate: în Bucuresti – EvocenterOne, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Selecta, în Ploiesti – Evocasa Orizont, Bacău – Evocasa Completa, Brasov – Evocasa Viva, Iasi – Copou Bellevue si Cluj. Numărul unitătilor vândute de către Adama se ridică la peste 1.100.

INFO

www.adama.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: