2 artisti ieseni expun la Berna si Dublin

Galeria Galateca a fost invitată de către Institutele Culturale Române din Berlin și Londra să itinereze expoziția “Măiastra – Povestea nespusă a iei” în cadrul unor Festivaluri de Cultură Română în Berna și Dublin. In cadrul expozitie sunt prezenti si  artistii iesenii Vlad Tenu si Ziurel cu obiecte de arta inspirate din motivele prezente pe ii respectiv  obiecte de design contemporan  inspirate din cultura tradițională română.

În Berna, în locația Yehudi Menuhin Forum, expoziția va avea loc între 11-13 septembrie, iar în Dublin la Europe House, între 14 – 24 octombrie.

Expoziția “Măiastra – Povestea nespusă a iei”va prezenta o selecție de ii de patrimoniu sub forma unei instalații de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteței Sale Regale, Regina Maria a României în veșmânt tradițional românesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelică din colecția britanicei Beryl de Zoete și fragmente din texte antropologice și etnografice de referință ce vor dezvălui semnificația semnelor cusute pe ii.

Expoziția itinerantă “Măiastra – Povestea nespusă a iei” este un proiect colaborativ al galeriei GALATECA în parteneriat cu Institutul Cultural Roman și Muzeul Horniman din Londra. “Măiastra – Povestea nespusă a iei” și “IA. Poartă spre infinit” fac parte dintr-un concept expozițional de recuperare identitară inițiat de galeria GALATECA și inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expoziția este completata completată de opere de artă influentate de motivele și semnele de pe ii, “IA Gheparda” a artistului Aurel Tar și “Anemona” de Vlad Țenu, alături de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura tradițională română, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Iutta, FurgaMurga și de o paradă a iilor pe strazile Bernei.

Expoziţia „Măiastra. Povestea nespusă a iei” va avea vernisajul joi, 11 septembrie, orele 19.00 la Yehudi Menuhin Forum, iar pe data de 12 și 13 septembrie (inclusiv) expoziția va putea fi vizitată între orele 11.00 şi 18.00.

DESPRE

Brandul Ziurel este creatia de suflet a unei echipe de designeri ieseni pasionati de traditii, de semne si simboluri autentice romanesti. Le veti regasi pe produsele lor, tricouri si traistute inspirate din traditia romaneasca. Vlad Tenu este originar din Iasi, dar locuieste in Londra din 2008. A studiat arhitectura la Iasi, Lisabona si Londra. Cercetarile sale se axeaza pe integrarea tehnologiilor digitale in procesul de proiectare. Cu lucrarea “Minimal Complexity”, Vlad Tenu a castigat Concursul REPEAT Tex-Fab 2010. Proiectul a fost expus  in Statele Unite si in Marea Britanie, in cadrul a doua evenimente de amploare internationala: London Festival of Architecture si London Design Festival în 2012

INFO

ICR Berlin

www.icr.ro/berlin

www.ziurel.com

www.vladtenu.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: