2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - 2 aprilie

Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internatională de Constientizare a Autismului, stabilită de Organizatia Natiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizatiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăsoară actiuni menite să atragă atentia asupra problematicii acestei afectiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

În Iasi, Asociatia Natională pentru Copii si Adulti cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iasi, în parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany Biroul Zonal Iasi si împreună cu partenerii locali: Fundatia „Star of Hope România”, Fundatia „Ancora Salvării” si Asociatia „Surâsul albastru”, au pregătit actiuni si manifestări publice, în cadrul celei de-a VI-a editii a Campaniei „Arată că iti pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor si tinerilor cu autism.

Acestea au loc în cadrul proiectului Cresterea capacitătii organizatiilor neguvernamentale din judetul Iasi în furnizarea de servicii sociale pentru copii si tineri cu dizabilităti co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Obiectivul general al proiectului este de a creşte gradul de incluziune socială a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice şi mentale prin dezvoltarea de servicii sociale inovative la nivelul ONG-urilor din judeţul Iaşi, active în domeniul protecţiei şi drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

PROGRAM

  • 2 Aprilie – orele 11.30-12.30  – Marsul diversitătii pe traseul Piata Unirii – PALAS. Acolo, participantii la mars: copii si tineri cu autism, elevi si studenti din scolile si universitătile iesene, vor forma o fundă umană ce îsi propune să reproducă fundita din piese de puzzle, acceptată ca simbol al autismului, reprezentând diversitatea din comunitatea în care trăim.
  • 2 Aprilie  – ora 19.30 – Primăria Iasi – Aprinderea luminii albastre, precedată de un moment demonstrativ de zumba si urmată de lansarea lampioanelor albastre.
  • 3 aprilie 2014, de la ora 18.00. Seara caritabila in beneficiul copiilor si tinerilor cu autism la Motel Bucium

Alături de Palatul Roznovanu care găzduieste Primăria Iasi, vor fi iluminate în albastru si Camera de Comert si Industrie Iasi , Universitatea „Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină si Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Clădirea de birouri Antal International Network.

Parteneri locali ai acestor evenimente: Primăria Iasi, Inspectoratul Școlar Judetean Iasi, Universitatea “Petre Andrei” din Iasi, Universitatea “Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină si Farmacie “Gr.T.Popa”, Camera de Comert si Industrie Iasi, PALAS, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Clădirea de birouri Antal International Network, UtilDeco, ProImage, Rodotex, Louise, Clubul de Zumba cu Lucian .

Parteneri media: TVR Iasi, Ziarul de Iasi, IasiFun, Radio Hit, Glare, Avantaje, FixMedia Studio.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

ANCAAR Iasi este o organizatie nonguvernamentală si non-profit înfiintată în 2003, ce are ca misiune îmbunătătirea calitătii vietii persoanelor cu autism si a familiilor acestora. Proiectele asociatiei urmăresc abordarea multidisciplinară în identificarea, cunoasterea si satisfacerea necesitătilor si drepturilor persoanelor cu autism. ANCAAR Iasi este membră a Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist.

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor şi a familiilor, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţă socială. Cu 19 ani de activitate în România, programele fundaţiei vizează în special prevenirea separării copilului de familia biologică, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii cu nevoi speciale sau care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, centre de reeducare sau penitenciare, familii defavorizate), şi nu în ultimul rând  promovarea voluntariatului ca modalitate de implicare în viaţa comunităţii.

INFO

ANCAAR Iasi

www.ancaar-iasi.ro/

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

www.bethany.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: