Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași marchează cei 163 de ani de la primul pas către modernizarea statului român, fapt petrecut la 24 ianuarie 1859, prin Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, cu activități prin care aduc în atenția publicului faptele domnitorului Cuza, fondator al României moderne.

Activitățile au loc online, pe platforma zoom, pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook ale Bibliotecii Județene Iași și se derulează pe parcursul mai multor zile, după cum urmează:

Luni, 24 ianuarie 2022, vor fi transmise transmite două interviuri și o prezentare de carte de patrimoniu, care vor putea fi vizionate pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook ale bibliotecii:

„Alexandru Ioan Cuza, fondatorul României moderne”: interviu cu prof. univ. dr. Cătălin Turliuc Interviul cu prof. univ. dr. Cătălin Turliuc de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași este axat pe cercetările cu privire la naţionalism şi etnicitate, istorie modernă şi contemporană, procesul modernizării, istoria dreptului şi istoria construcţiei europene, teoria şi istoria relaţiilor internationale, dar și despre volumul „Alexandru Ioan I și epoca sa”, carte care a văzut lumina tiparului la Editura „Junimea” din Iași, în anul 2020. Interviul este realizat de Dumitru Șerban, bibliograf la Biblioteca Județeană Iași.

Oamenii Bibliotecii: podcast #2 „Unionişti şi antiunionişti ieşeni în 1859”, dialog Dan Dobos – dr. Iulian Ciubotaru. Iulian Ciubotaru este bibliograf în cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachiˮ Iași și deţine din 2016 titlul de doctor în istorie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuzaˮ. A susţinut peste 30 de comunicări la simpozioane internaţionale şi naţionale, pe teme de istorie și este autorul volumelor: Note şi documente de istorie literară, Iaşi, Editura Junimea, 2018 și Corespondența Principelui Alexandru Ioan Cuza reflectată în fondul de manuscrise al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Iaşi, Editura Asachiana, 2018.

Valori de patrimoniu – „Corespondența Principelui Alexandru Ioan Cuza reflectată în fondul de manuscrise al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași”. Prezintă dr. Iulian Ciubotaru, bibliograf la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”.

Mărturiile materiale care stau la baza acestei intervenții sunt mai multe documente de corespondență inedite (unele, depeșe telegrafice), aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Înregistrarea se concentrează asupra unei mape cu documente din veacul al XIX-lea, reprezentând scrisori trimise domnitorului Alexandru Ioan Cuza în perioada guvernării sale.

Aceste epistole, redactate – majoritatea dintre ele – în limba franceză, nevalorificate până acum, au fost scrise de nume importante ale politicii şi culturii româneşti din veacul al XIX-lea, precum M. Kogălnicenu, Ion Ghica, D. Bolintineanu, A. Panu, Apostol Arsachi, Alexandru Plagino etc. și dezvăluie noi amănunte politice şi sociale din perioada 1859-1866.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FBwww.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: