18 evenimente organizate de Institutul Cultural Roman la Salonul de Carte de la Torino, editia 2019

Romania participa, pentru al unsprezecelea an consecutiv, cu un stand national organizat de Institutul Cultural Roman, la Salonul International de Carte de la Torino, cea mai importanta manifestare de profil din Italia, desfasurata anul acesta in perioada 9-13 mai.

Tema editiei cu numarul 32 a Salonului este Il gioco del mondo (Jocul lumii), iar conceptul standului Romaniei, cu o suprafata de 120 mp si o grafica ce evoca apartenenta culturii noastre la cultura europeana, precum si contextul in care Romania detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, este Romania: La cultura romena – cultura europea / Romania: cultura romana – cultura europeana.

Programul romanesc de la aceasta editie reuneste deopotriva autori clasici si contemporani, incluzand atat dezbateri in jurul unor volume de Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Noica, George Calinescu sau Gherasim Luca, precum si lansarea unor editii in limba italiana semnate de Mircea Cartarescu, Andrei Oisteanu, Aura Christi, Eugen Uricaru, Geo Vasile, Nicolae Dabija, Igor Bergler, Ion Pop, Valeriu Nicolae si Elena Liliana Popescu. Nu vor lipsi nici cartile despre cultura romana scrise de autori italieni, precum Mario Casella, Antonio di Gennaro si P. Giustiniani sau Vicenzo Fiore.

Circa patruzeci de invitati, romani si italieni, vor lua cuvantul in cadrul celor optsprezece evenimente gazduite de standul Romaniei, manifestari care au scopul de a promova relatiile bilaterale in domeniul literaturii, al traducerilor, al politicilor editoriale, dar si de a stimula interesul specialistilor, editorilor si traducatorilor pentru cultura romana. Au raspuns invitatiei Institutului Cultural Roman scriitori, romanisti, traducatori, istorici, critici literari, reprezentanti ai unor edituri italiene si jurnalisti culturali: Giancarlo Baffo, Mauro Barindi, Igor Bergler, Antonio Buozzi, Riccardo Calimani, Irma Maria Grazia Carannante, Mario Casella, Dan Octavian Cepraga, Aura Christi, Horia Corneliu Cicortas, Alessio Colarizi Graziani,Nicolae Dabija, Gian Luca Del Marco, Antonio Di Gennaro, Marco Dotti, Vincenzo Fiore, Luigi Franco, Gabriela Gheorghisor, Guido Guastalla, Olga Irimciuc, Bruno Mazzoni, Valeriu Nicolae, Nicolae Oprea, Andrea Pipino, Max Ponte, Ion Pop, Adrian Popescu, Elena Liliana Popescu,Violeta Popescu,Giovanni Rotiroti, Roberto Russo, Vanni Santoni,Roberto Scagno, Francesco Testa, Paolo Tomasella, Michela Topala, Eugen Uricaru, Geo Vasile, Davide Zaffi.

Participarea romaneasca la Salonul International de Carte de la Torino este organizata de Institutul Cultural Roman, prin Centrul Cartii, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Accademia di Romania. Pe langa spatiul destinat dezbaterilor literare si lansarilor de carte, standul de tara (situat in Pavilionul 3, N40-Q41) va include si un spatiu dedicat vanzarii de carte, organizat cu sprijinul Librariei Libris din Brasov, precum si o cabina radio care va gazdui echipa Radio Torino International. De asemenea, vor fi expuse carti aparute de-a lungul timpului in limba italiana prin programul TPS derulat de Centrul Cartii din cadrul Institutului Cultural Roman.

Invitat de onoare al acestei editii a Salonului International de Carte de la Torino este emiratul Sharjah din Emiratele Arabe Unite, care detine titlul de Capitala mondiala UNESCO a cartii in anul 2019. Noutatea absoluta de anul acesta consta in faptul ca limba spaniola este limba invitata, iar Regiunea Marche din Italia este regiunea cu acelasi statut special. In 2019 se implinesc 200 de ani de cand scriitorul Giacomo Leopardi, originar din regiunea Marche, compunea poezia L’Infinito/Infinit, o capodopera a literaturii italiene.

Organizatori: Institutul Cultural Roman, prin Centrul Cartii, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Accademia di Romania din Roma. Parteneri: Salone Internazionale del Libro di Torino, Fondazione Circolo dei Lettori di Torino, Associazione Torino: La città del Libro si Libraria Libris din Brasov

INFO

Institutul Cultural Roman

www.icr.ro

www.facebook.com/InstitutulCulturalRoman

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: