120 de ani de educaţie şi cultură la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi

colegiul c-negruzzi

La 5 octombrie 1895 își deschide porțile Liceul Internat din Iași, la inițiativa lui Spiru Haret de a înființa un „liceu – model”. Inaugurarea s-a făcut în „impozanta clădire, una din cele mai mari și mai frumoase din Iași”, care se vedea de departe, „înălțându-se în partea cea mai ridicată a orașului, pe umărul dealului Copou, în mijlocul grădinilor care o împrejmuiesc din toate părțile”. Pentru că liceul urma să formeze o elită culturală, au fost căutați și aduși profesori străluciți din mai multe școli, după ce făcuseră dovada talentului și a forței lor intelectuale, precum și copiii cei mai bine înzestrați din toate colțurile vechiului Regat și din Transilvania…

Așa începe povestea care împlinește în aceste zile 120 de ani. Astfel, 120 de ani de realizări, 120 de ani în care mii de elevi și-au conturat destinele în C olegiul Național „C. Negruzzi” vor fi sărbătoriți marți, miercuri și joi (20-22 octombrie 2015), printr-o serie de activități culturale, artistice și sportive în care sunt implicați elevi, profesori, părinți, absolvenți și foști profesori.

Un moment cu o rezonanță deosebită este festivitatea organizată marți, începând cu ora 15.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Scena nu va aparține de această dată actorilor, ci elevilor, profesorilor și invitaţilor speciali, prezenţi pentru a onora sărbătoarea negruzzistă alături de oamenii școlii.

În semn de recunoaștere a calității demersului didactic și a eforturilor depuse pentru formarea tinerilor, Colegiul National „Costache Negruzzi” a primit de-a lungul timpului mai multe distincții și diplome de excelență, fiind declarat Școală Europeană pentru numeroasele proiecte europene în care este implicat, Şcoală afiliată U.N.E.S.C.O., Membru fondator în Alianța Colegiilor Centenare, Membru permanent al Programului Internaţional World School (Tokyo, Japonia).

Printre elevii şi absolvenţii de marcă ai colegiului se regăsesc nume cu rezonanță, cum ar fi Eugen Lovinescu, Traian Lalescu, Iorgu Iordan, Mihail Jora, Demostene Botez, Victor Ion Popa, Mihai Ralea, Iorgu Iordan, Horia Hulubei, Ionel Teodoreanu, Radu Beligan, Liviu Leonte, Viorel Barbu, Principele Radu de România, Mihai Răzvan Ungureanu.

INFO

Colegiul National C. Negruzzi

Str. Toma Cozma 4, Iasi

Telefon: 0232 210510

E-mail: colegiul_negruzzi@yahoo.com

Web: colegiulnegruzzi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: