1000 de calculatoare in cautarea unei… pisici

Ati auzit de X Lab? Putini oameni stiau de existenta acestui laborator secret Google pina la articolul publicat la finalul anului trecut de New York Times. Este situat in Mountain View, California si aduna laolalta oameni creativi care exploreaza cele mai ciudate si nonconformiste teorii.  Ultimul lor proiect implica 1000 de calculatoare si… o pisica!

google cauta pisici 1

Cercetatorii au legat 1000 de calculatoare in retea –  un total de 16.000 de nuclee – pentru a crea o retea neurala artificiala cu peste 1 miliard de conexiuni pe care au trimis-o pe YouTube in cautare de… pisici. Totul a fost realizat in numele stiintei, cu scopul de a simula activitatea creierului uman. Retelei neurale i-au fost prezentate 10 milioane de imagini extrase aleator din videoclipuri postate pe YouTube obiectivul fiind gasirea imaginilor cu pisici. Fata de alte experimente similare, unde au existat interventii ale operatorilor umani, pseudo-creierul Google a fost nevoit sa se descurce singur.

Nu este vorba doar despre pisici, desigur. Obiectivul principal a fost acela de a vedea daca reteaua neurala creata poate invata singura cum arata o pisica, fara folosirea unor imagini initiale de ghidare. Dupa studierea datelor, proiectul a concluzionat ca da, este posibila dezvoltarea unor concepte care sa duca la  recunoasterea unor parti ale corpului uman si – desigur – identificarea caracteristicilor ”pisicesti”  .

Per total, rata de recunostere a fost de 15,8%, cercetatorii afirmind ca rezultatele sint cu 70% mai bune decit cele obtinute in studiile anterioare. Detalii despre rezultatele acestui proiect  vor fi prezentate la o conferinta ce va avea loc in perioada urmatoare la Edinburgh.

Sursa: engadget.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Comedy Night | Dead Soldier

Tur ghidat cu Tudor Pătrașcu | Bordeline Art Space

Catan Social Night | Arte Cafe

Clubul Lunaticilor – Ajunul Anului Nou

Scrie un comentariu: