10.000 de euro pentru romanul ”Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici

Miercuri, 7 noiembrie 2012, Premiul „Augustin Fratila” in valoare de 10.000 de euro i-a fost decernat scriitorului Lucian Dan Teodorovici pentru romanul Matei Brunul, aparut in colectia „Fiction LTD” a Editurii Polirom. Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici si una dintre cele mai elogiate aparitii editoriale din 2011, a obtinut  si Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, editia 2012

Lucian Dan Teodorovici

Gala de decernare a primei editii a Premiului „Augustin Fratila” a avut loc in Sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, in prezenta juriului format din Alex. Ştefanescu (presedinte), Daniel Cristea-Enache si Dan C. Mihailescu.

Din 59 de romane inscrise in competitie, cele 5 finaliste – Viata lui Kostas Venetis de Octavian Soviany (2011, Cartea Romaneasca), FEM de Magda Carneci (2011, Cartea Romaneasca), Ploile amare de Alexandru Vlad  (2011, Charmides), Emotia de Mirela Stanciulescu (2011, Humanitas) si Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici (2011, Polirom) – au fost selectate de juriul concursului, dar au  primit voturile finale din partea a 20 de bloggeri desemnati sa acorde punctaje de la 1 la 5 in urma lecturii, in perioada 10 octombrie-2 noiembrie 2012.

Premiul literar „Augustin Fratila”, editia I, organizat de Asociatia Casa de Cultura, cu sprijinul Hotelului InterContinental, Editura ALL si Europa FM, in valoare de 10.000 de euro, a fost oferit de compania Philip Morris Trading, devenind astfel cel mai mare premiu acordat pina acum, in Romania, pentru creatie literara.

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici si una dintre cele mai elogiate aparitii editoriale din 2011, a mai obtinut Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, editia 2012, Premiul pentru Proza al revistei Observator cultural, Premiul pentru Proza acordat de revista Ateneu si a fost desemnat „Cartea anului 2011” de catre revista Contrafort. De asemenea, a obtinut Premiul special al publicului, acordat de Evenimentul zilei in cadrul primei editii a Galei Industriei de Carte din Romania, 2012.

Romanul va fi tradus la inceputul anului 2014 in Franta, la Gaïa Editions, in 2013 in Ungaria, la editura Libri,  si in acelasi an in Bulgaria, la editura Paradox.

Lucian Dan Teodorovici propune in Matei Brunul o ampla naratiune despre spatiul concentrationar comunist, despre victime si tortionari, despre destin si insingurare ca mijloc de autoaparare in fata adversitatilor unei societati politienesti care domina individul si ii supravegheaza fiecare clipa a vietii.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciati scriitori din noua generatie. Cartile sale sint traduse in italiana, engleza, germana, maghiara, spaniola. Prozele sale au fost publicate in numeroase reviste si antologii din Romania, Ungaria, Polonia, Croatia, Franta, Germania, Marea Britanie, S.U.A. etc. Cea mai recenta aparitie, in Best European Fiction 2011 (S.U.A.), a atras semnalari elogioase in publicatii importante precum The New York Times sau The Guardian. A reprezentat Romania la Festivalul de literatura al Sardiniei (1-3 iulie 2011) si a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatura de la Edinburgh (11-27 august 2011) si Mantova (7-11 septembrie 2011).

La Editura Polirom au mai aparut: Circul nostru va prezinta: (colectia „Ego”, 2002; editia a II-a, colectia „Ego. Proza”, 2007), Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (ed. a II-a, 2005); Atunci i-am ars doua palme (povestiri, 2004), Celelalte povesti de dragoste (povestiri, 2009). Coautor, impreuna cu Dan Lungu si Catalin Mihuleac, al volumului de teatru Antologia DramatIS (Editura Cartea Romaneasca, 2008). Coordonator, impreuna cu Dan Lungu, al volumului Str. Revolutiei nr. 89 (Editura Polirom, 2009).

INFO

www.teodorovici.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: