1 din 8 femei dezvoltă în prezent cancer de sân. Afla pasii de autopalpare!

Vârsta, istoricul familial, terapiile iradiante sau afecţiunile pre-maligne ale sânului  sunt factori care pot influenţa apariţia bolii.  Chiar dacă nu există metode de prevenţie, diagnosticarea precoce a afecţiunii maligne este cel mai important pas spre vindecare.

Orice modificare apărută la nivelul sânului trebuie investigată. Nodulii mamari pot semnala o afecţiune, însă poate fi vorba şi de una benigna. În faze avansate, cancerul de sân se manifestă şi prin pigmentări ale pielii, noduli axilari, fluid care se scurge din sân sau retracţii ale pielii.

Dr. Kemal Raşa, medic specializat în chirurgie generală, la Anadolu Medical Center, Istanbul,  spune că 1 din 8 femei dezvoltă cancer de sân în prezent, astfel că diagnosticarea timpurie este foarte importantă. „Riscul de a dezvolta cancer de sân creşte odată cu înaintarea în vârstă. Femeile trebuie să şă-şi examineze lunar sânii prin autopalpare, iar după vârsta de 40-50 de ani să meargă la consulturi medicale regulate”.

Examinarea sânului prin autopalpare se face lunar, în a zecea zi a ciclului menstrual, atunci când sânii nu mai sunt tensionaţi. „Pentru a observa posibile modificări la nivelul sânului este necesară palparea sânului printr-o simplă apăsare, dar cu mişcări diverse, pe toată suprafaţa sânului, timp de 5-7 minute.”

Există câţiva paşi recomandaţi:

PASUL1. Stând în picioare, în fața unei oglinzi, observaţi atent orice secreție mamelonară, contracție, adâncitură, orice stare anormală cum ar fi riduri sau semne pe piele;

PASUL 2. Ridicaţi mâinile deasupra capului și împingeți capul înainte pentru a întinde muşchiul. Analizaţi cu atenţie sânii. În această poziţie se observă cel mai bine dacă există  modificări.

PASUL 3. Lăsaţi mâinile ferm pe spate. Aplecați-vă ușor înainte şi scoateți umerii și coatele în față. Şi prin aceste manevre observați dacă există o schimbare în mărimea sânilor  sau o oarecare modificare anormală a acestora. Procedând astfel ,mușchii pieptului trebuie să fie dilatați.

PASUL 4. Ridicați  umărul stâng. Cu al treilea și al patrulea deget de la mâna dreaptă palpați în cercuri mici pe marginea exterioară a mamelonului şi apoi in zona axilei (sub braț) pentru examinarea zonei dintre piept și axilă. Urmați aceeași procedură şi la celălalt sân

PASUL 5. Strângeți uşor mamelonul şi observaţi dacă există scurgeri. Urmați aceeași procedură şi la celălalt sân

PASUL 6. Examinaţi sânii și în poziţia întins. Aşezaţi o pernă sub umăr şi brațul sub cap. Cu cealaltă mână palpaţi  sânul folosind aceleași mișcări din punctul 4 şi 5 de mai sus.

După vârsta de 40 de ani, recomandăm examinarea anuală realizată de medicul chirurg, mamografia şi ecografia. Totuşi, persoanele din grupuri speciale de risc trebuie examinate mai frecvent. Structura sânului ne poate împiedica uneori să ne facem o imagine clară dintr-o mamografie, caz în care apelăm la rezonanţa magnetică”, a mai precizat  Dr. Kemal Raşa.

Orice modificare apărută la nivelul sânului trebuie investigată. Nodulii mamari pot semnala o afecţiune, însă poate fi vorba şi de una benigna. În faze avansate, cancerul de sân se manifestă şi prin pigmentări ale pielii, noduli axilari, fluid care se scurge din sân sau retracţii ale pielii.

Tratamente personalizate

Potrivit specialiştilor în oncologie de la Centrul Medical Anadolu, cea mai nouă abordare medicală în terapia cancerului constă în terapia personalizată, care creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

INFO

www.anadolumedicalcenter.com/ro

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: