„Să dăm viaţă unui pian”

Trei elevi de la Colegiul „O. Băncilă” şi profesoara lor au găsit o modalitate lăudabilă de a strânge fondurile necesare restaurării pianului uzat pe care se pregătesc. Sofia Sălăjan, Călin Calfa şi Alexandru Plăcintă, premiaţi la concursuri internaţionale de profil din Franţa, Austria sau Croaţia, vor susţine pe 6 iunie un concert sub genericul „Să dăm viaţă unui pian”.

Evenimentul va avea loc în intervalul 17.00-18:30, la Muzeul Unirii, intrarea fiind liberă. Cei care vor fi impresionaţi de prestaţia lor artistică vor fi încurajaţi însă să doneze ce sume doresc, contribuind astfel la strângerea a aproximativ 2000 de euro, necesari pentru restaurarea pianului „Bluthner” pe care repetă.

Mă gândesc de foarte mult timp ce aş putea să fac. Am avut sclipirea asta când m-am întors de la concursul din Franţa, unde am văzut pe ce piane studiază nu copiii care fac performanţă, ci copiii amatori. Acolo toate pianele sunt noi şi foarte bune, gen Yamaha sau Kawai. Am realizat că eu efectiv nu mai pot performa pe aceste instrument, iar copiii au dificultăţi când dau de un pian bun. Clar că trebuia făcut ceva. Ce puteam face? Ministerul nu alocă fonduri pentru aşa ceva, – nici nu-i trece prin cap de ce avem nevoie, pentru că probabil nici nu există interes – , eu din salariul meu nu pot să cumpăr pian şi nici să-l repar, iar părinţilor nu le pot cere acest lucru, pentru că nu intră în atribuţiile lor, fiind la un liceu de stat. M-am gândit că este singura soluţie de a face acest concert caritabil în care noi să stăm cu fruntea sus”, a explicat profesoara Roxana Ota cum s-a născut iniţiativa.

sa dam viata unui pian

Alexandru Placinta, Sofia Salajan, Calin Clafa si pianul Bluthner

Pentru ca vechiul instrument să poată „prinde viaţă”, la concertul din 6 iunie va participa şi cunoscutul pianist Bogdan Ota, fratele profesoarei, care, de asemenea, va dona o parte din suma necesară.

Autor: Loredana Oprea, Ziarul de Iasi. Articol complet: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/sa-dam-viata-unui-pian-gestul-elevilor-de-la-colegiul-bancila–10246.html

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: