„Pozitia copilului” are premiera mondiala la Festivalul de la Berlin

Poster international Pozitia copilului

Cel mai asteptat film romanesc al inceputului de an, „Pozitia copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, va avea premiera mondiala pe 11 februarie, in competitia celei de-a 63-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin (7 – 17 februarie). Echipa filmului, in frunte cu regizorul si actorii din rolurile principale, Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, se va afla pe covorul rosu al Berlinale Palast si va asista la proiectia oficiala de la ora 15.30 (16.30, ora Romaniei).

Programul proiectiilor a fost dat publicitatii luni, 28 ianuarie, intr-o conferinta de presa la Berlin. Tot luni a fost dezvaluita si componenta juriului care va decide cine primeste trofeele festivalului. Renumitul regizor chinez Wong Kar-wai („In the Mood for Love”) va prezida un juriu format din actorul american Tim Robbins („The Shawshank Redemption”), cineasta daneza Susanne Bier (Oscar pentru film strain cu „In a Better World”), regizorii Andreas Dresen (Germania – „Cloud 9”), Shirin Neshat (Iran), Athina Rachel Tsangari (Grecia – „Attenberg”) si directorul de imagine Ellen Kuras („The Eternal Sunshine of the Spotless Mind”).

Pozitia copilului” concureaza pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagonisti, Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, intra, la randul lor, in competitie pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actrite, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura si nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon si Jude Law.

Spectatorii romani vor avea ocazia sa vada filmul „Pozitia copilului” la scurta vreme dupa premiera mondiala de la Berlin. Pelicula va intra pe marile ecrane din intreaga tara pe 8 martie, distribuit de Parada Film. Distribuitorul international este compania germana Beta Cinema, care va reprezenta productia la European Film Market, piata de filme a Festivalului de la Berlin. Posterul filmului este o creatie Barna Nemethi / Griffon & Swans.


Pozitia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele „Maria” (2003) si „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emotie, dar şi cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenta şi coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii şi extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Razvan Radulescu şi Calin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butica, montajul si sound design-ul ii apartin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Malina Ionescu, sunetul – de Cristian Tarnovetchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roseanu si Domnica Sava. Producatorii filmului sunt Calin Peter Netzer si Ada Solomon.

„Pozitia copilului” este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, Roma 62, cu participarea HBO Romania.

Participarea delegatiei filmului la Festivalul International de Film de la Berlin este sustinuta de Institutul Cultural Roman din Bucuresti.

INFO

www.facebook.com/PozitiaCopilului

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: