Un nume celebru – A. P. Cehov -, doi actori talentati, o sala intima si un public fermecat. Acestea au fost ingredientele serii de vineri, 26 noiembrie, cand la Nationalul iesean s-a jucat piesa “Oameni de nimic”.
In regia lui Ovidiu Lazar si avandu-i in distributie pe Petru Ciubotaru si Horia Verives, “Oameni de nimic” este un colaj in care sunt imbinate, intr-o maniera impecabila, fragmente din operele dramaturgului rus Cehov, “Efectul daunator al tutunului” si “Tragedian fara voie”.
Piesa este o incursiune subtila in viata unui om care a ajuns sa se amageasca ca nu a trait degeaba. Un om care se zbate sub o masca ce ii da alura unei fiinte puternice si incapabile sa ascunda o profunda durere. Un om sufocat de grijile zilnice care sfarseste prin a-si lua viata din cauza indiferentei celor din jur si a neputintei acestora de a-l intelege. In final, un om care ascunde in sine o posibila drama a oricarui muritor.
“Sunt un imbecil, un martir, o momaie. Un om de nimic”, asta e concluzia la care ajunge personajul dupa ce greutatile vietii, serviciul si vecinii, in frunte cu o sotie draconica, il fac sa vada totul “ca prin ceata”.
Am vazut la acest spectacol o audienta hipnotizata la propriu de talentul inconfundabil al maestrului Petru Ciobotaru, un actor care impresioneaza prin dedublare si traire profunda, si care transmite prin toti porii desavarsire, cu un magnetism pe care nici acum nu il pot explica.
Daca nu ati fost la piesa “Oameni de nimic” mai aveti o sansa pentru ca aceasta se va juca din nou, pe data de 9 decembrie, incepand cu ora 18:00, in Sala Studio “Teofil Valcu” a Teatrului National Iasi.
Autor: Anca Covaliu ( Facultatea de Filosofie, UAIC – Comunicare si Relatii Publice, anul II)